От 8 ноември се подават заявления за подпомагане по схемата „Помощ в подкрепа на ликвидността на земеделски стопани за преодоляване на негативното икономическо въздействие на COVID-19“. Крайният срок е 26 ноември включително, а утвърденият общ финансов ресурс е 72 млн. лв. 

Подробните изисквания за кандидатстване по схемата са разписани в Указанията за прилагане на държавната помощ.

Ето какви са необходимите документи за предоставяне на помощта: 

Кандидатите прилагат следните документи:

а) заявление, генерирано от системата, в което се декларира:
- ШК (за ЕТ и ЮЛ);

- IBAN сметка и BIC код на обслужващата банка;

- броят на животните/пчелните семейства/размерът на площта, за която се кандидатства:

- кандидатът не е бил предприятие в затруднение по смисъла на Регламента за групово освобождаване в земеделието към 31.12.2019 г. и/или не е бил в затруднение към 31.12.2019 г., но е изпитвал затруднение или е изпаднал в затруднение след това* вследствие на епидемичния взрив от COVID-19;

- кандидатът попада в категорията МСП (микро, малки и средни предприятия), по смисъла на Приложение Т от Регламент 702/2014 на Комисията от 17 юни 2014 година за обявяване на някои категории помощи за съвместими с вътрешния пазар в приложение на членове 107 и 108 от Договора;

- наличие/липса на друго публично финансиране за същите приемливи разходи;

- кандидатът декларира, че няма неизпълнени разпореждания за възстановяване вследствие на предходно решение на Комисията, с което помощта да се обявява за неправомерна и несъвместима с вътрешния пазар.

б) решение на компетентния орган на управление на юридическото лице за кандидатстване по схемата (не се отнася за ЕТ).

в) копие от ветеринарно-медицинския дневник на пчелина, заверен от регистрирания ветеринарен лекар за извършен задължителен есенен профилактичен преглед на пчелните семейства, съгласно Държавната профилактична програма, с посочен брой пчелни семейства с извършен есенен преглед, за които се кандидатства. Копието се заверява от земеделския стопанин. (прилага се при кандидатстване за подпомагане на пчелни семейства). 

Важно! В Указанията има и точка Документи, издадени служебно в резултат на извършени проверки от отдели ПСМП, ОД на ДФ „Земеделие".
Тези документи се прилагат по служебен път и не е необходимо земеделските производители да ги носят при кандидатстването. 

Важно! Срокът за отстраняване на открити непълноти или несъответствия е до 30 ноември 2021 г.

Заявленията за подпомагане се приемат в общинските служби по постоянен адрес на физическото лице или едноличния търговец и по седалището на юридическото лице. Стопаните могат да кандидатстват лично или чрез упълномощено лице след представяне на нотариално заверено пълномощно по образец