Зимната суша продължава да измъчва селското стопанство в Южна Италия. Последствията може да са тежки за цялото производство в първичния сектор. Месец преди пролетта Coldiretti - най-голямата асоциация, представляваща и подпомагаща италианското и европейското земеделие, призова за обявяване на бедствено положение в Сардиния. Пулия вдига максимална тревога заради тревожното ниво на резервите от вода, а в Сицилия вече е обявено бедствено положение за селското стопанство и кризисно и извънредно положение за животновъдството, пише специализираният сайт за фермери Agronotizie. 

В Добруджа: Без капка дъжд от началото на 2024 г.

Постоянната липса на валежи и сухата зима засягат не само производителите на култури, но и овцевъдството и говедовъдството в Сардиния. В Провинция Фоджа, Пулия, водните ресурси са тревожно ниски и на прага на сеитбата. По изчисления липсват почти 125 милиона кубични метра вода спрямо последната година. 

Сицилия е в ситуация на тежка суша поради слабите валежи през есента и зимата. На 20 февруари 2024 г. местните власти обявиха извънредно състояние на криза и суша за животновъдния сектор. За прилагането на интервенции в полза на сицилианските фермери, президентът Ренато Шифани назначи генералния мениджър на Министерството на земеделието Дарио Картабелота за комисар. 

Сушата тормози Сицилия още от октомври 2023 г., който бе необичайно горещ и доведе до по-високо потребление на вода. През ноември резервоарите вече бяха с 6% по-малко пълни спрямо година по-рано. Последните месеци на година не донесоха достатъчно вода и това допълнително усложни ситуацията. 

Слабите валежи поставят цялото селско стопанство на острова в сериозно затруднение. Част от мерките, които са взети към момента, включват опростяване на процедурите по подпомагането на разходите за преместване на паша, освобождаването от плащания на наемни такси за обществени пасища за 2024 г., предоставянето на първи вноски за 5 милиона евро на компании за закупуване на снабдяването с фураж и вода, опростяването на процедурите за изтегляне на вода от водните пътища и използването на цистерни за транспортиране на вода за животни. 

Сардиния преживява една от най-тежките водни кризи през зимата. Там са паднали само четири значителни валежа за период от 70 дни. Полетата и растенията са жадни. Трудностите с намирането на пасища се увеличават. 

Балансът на валежите, регистриран от Coldiretti Sardinia, показва почти пълна липса на дъжд между втората и третата десетдневка на декември и кратък момент на облекчение поради дъждовете, паднали през първите дни на януари. След това има пикове на засушаване, регистрирани не само в средата на декември, но и от края на януари до днес.

Сушата в Пулия излага на риск сеитбата на зърнени и бобови култури. В момента там има 125 милиона кубически метра по-малко вода спрямо година по-рано. Междувременно тревогата на фермерите се повишава на всички места, където културите, измамени от топлата зима, са още по-чувствителни към лошото време и очаквания спад на температурите. Фалшивата пролет с температури доста над нормалните и повтарящите се слънчеви дни през аномалния февруари мамят 1300 рояка пчели в Пулия, които се събудиха рано. 



Вижте още:

Климатът влияе върху пазарите на зърното

Експерт: Без полезащитни пояси черноземът ще се изпепели

Малките фермери: Ножът е опрял до кокал