Метеорологичното явление Ел Ниньо, което в момента е в действие, представлява ключов риск за добивите на много места по света, най-вече в Бразилия. То се характеризира с необичайно високи температури на морската повърхност (SST) в южната част на Тихия океан, което води до неравномерни валежи и по-високи температури в Южна Америка.

Въпреки това, неговият ефект в южната част на Тихия океан вече започва да намалява. Има вероятност от 73% SST да се върне към неутрална фаза между април и юни 2024 г., по данни на Националната администрация за океаните и атмосферата на САЩ. Това може да намали климатичните рискове върху добивите от бразилска царевица през 2023/24 г., чието прибиране на реколтата обикновено започва през юни.

Гледайки по-напред, най-новите модели прогнозират, че след този кратък период на неутрални условия може да има преход към друго явление - Ла Ниня, около юли до септември 2024 г. 

agriniser_new

Този метеорологичен феномен се случи между 2020 г. и 2023 г., когато производството на зърно в Австралия нарасна до рекордни нива. Но през този период се наблюдава и недостиг на продукция в части от Южна Америка. Това включва спада на втората реколта от царевица в Бразилия през 2020/21 г. и унищожаването на реколтата от соя и царевица в Аржентина през 2022/23 г., след като бе регистрирана най-тежката суша от 60 години.

Метеорологичните явления Ел Ниньо и Ла Ниня имат връзка и с промяна на метеорологичните модели в други части на земното кълбо. Но в общи линии това предстоящо метеорологично събитие (Ла Ниня) в края на 2024 г. ще означава, че Югоизточна Азия, Индия и Австралия вероятно ще бъдат по-влажни, докато Америка ще бъде по-суха.

Всичко това има потенциала да раздвижи глобалните пазари на зърно и маслодайни семена, което по своята същност ще се отрази върху цените.
Възможно е да има ценови натиск през 2025 г., породен от излишък на австралийски зърнени и маслодайни. От друга страна, сушата в Южна Америка пък има потенциала да тласне към възход пазара в края на 2024 г.

Твърде рано е да се каже какво точно ще се случи, но с напредването на годината ще има по-ясни прогнози какво може да донесат тези метеорологични събития.


За да бъдете 100% информирани за зърнените пазари и да получавате актуална информация директно по имейл, посетете Нюз Агринайзър сега!