Малките и средни земеделски стопани остават извън погледите на всички, ангажирани с политиките в сектора. При тях няма ресурси за справяне в кризисни ситуации, а от 2020 г. насам, с жестоката суша в Добруджа и пандемията, ситуацията е много тежка.

„Имахме трудна 2023 година, суша и много ниски добиви, в същото време производство на висока себестойност при тези цени на торовете и препаратите“, посочи Тодор Моралийски, председател на Добруджанския фермерски съюз. Браншовата организация обединява малки и средни земеделски стопани. Към посочените проблеми се прибавя и абсолютно невъзможната реализация на продукцията, която ако се случи, то е на по-ниски цени от предходната година. 

„Земеделските стопани са притеснени заради този внос, който стана причина за нашите протести и за който смело мога да кажа, че сме излъгани. Вносът не е спрял – нито на слънчоглед, нито на пшеница, нито на каквото щете друго. Трябва наистина много по-сериозно да се организираме, ножът е опрял до кокал“, смята производителят. 

Мнозина ще се откажат от земеделска дейност, процесите вече са започнали без значение какво отглеждаш и колко земя притежаваш. „Мога да дам пример със землището на село Гурково.

Трима стопани с ферми за говеда вече са приключили. Единият отглеждаше 150 крави, другите по 40-50. В момента в селото няма нито една крава. Тези процеси са показателни“, смята Моралийски. В Добруджанския фермерски съюз членуват 50 действащи малки и средни стопани, сред тях също има хора, които са приключили земеделска дейност. Стопаните разпродават каквото е възможно, за да се спасят от тежки фалити. 

„Отказваме се, няма смисъл. Един дребен производител с тези разходи и с тези цени няма как да издържи. Много от тях вече си хващат дестинации навън и отиват да берат ягоди, малини на Запад. Нещата са много грозни. Усилено се говори за развитие и подкрепа на земеделието, но практиката показва друго. Вече няма хора дори. Не знам това дали не е сигнал към управляващите, но нещата не са никак добре“, коментира още Тодор Моралийски. 

Доброто в ситуацията днес, е че все пак паднаха валежи и има зимна влага. „На този етап есенниците ще се закрепят, но това още нищо не означава. Годината е дълга, докато се стигне до прибиране на реколтата, а след това има още един важен етап – реализация.

Масово в момента стои слънчоглед, пшеница, царевицата също няма цена и не се изкупува. Всичко това стои по складовете. Как да произвеждаме и как да продаваме?“, пита производителят от Добруджа.