Интересът към козевъдството в област Враца е значителен - четири от всеки десет животновъдни стопанства в региона залагат на козите.

Трудно време за животновъдите: Намаляват стадата от овце и кози

Най-много са стадата в общините Враца, Криводол и Бяла Слатина. Общият брой на животните е 16 618, показват данни от областната стратегия за развитие. Като цяло в страната има 84 582 козевъдни стопанства с 388 866 животни в тях, сочи последното преброяване.

Навсякъде обаче е налице тенденция към намаляване броя на тези ценни животни. В същото време в други европейски страни като Франция и Холандия козевъдството е в разцвет. Фермерите там се организират в кооперативи и само стадата надхвърлят 4000-5000 глави добитък.

„На фона на тези данни, нашето си е едно голямо нищо. Всичките животни от Врачанско ще стигнат най-много за 3-4 стада там. От друга страна аз например ще трябва да увелича 100 пъти моето стадо или да се кооперирам със 100 колеги, за да настигнем фермерите от Западна Европа. Да се кооперираме, но то няма и 100 стопани тук, за да го направим", коментира Атанас Христов, който отглежда 43 животни.

На него му изглежда странно и друго: пазарът в Европа изпитва недостиг на козе мляко, а у нас за него даже няма пазар.

„Това, което се изкупува в нашия регион, е на смешни цени - около 30-тина стотинки за литър. А уж всички отлично знаем колко е полезно козето мляко“,

Според фермера перспективите за бранша в региона не са много обнадеждаващи. Все по-малко са хората, които искат да се занимават с козевъдство, защото трудът е тежък и непривлекателен.

„Ето аз сега например доя по веднъж козите, защото козлетата все още бозаят. Ще дойде време обаче, в което ще трябва да се доят по 3 пъти – в 5 сутринта, около 13 по обяд и вечер в 19 часа. Елементарната сметка показва, че работният ден, в който по същото време са включени извеждане на паша, хранене, поене и чистене фактически е 14 часа. Затова повечето млади хора не искат да се занимават", каза Атанас Христов. 

Пасищата също стават все по-малко. Това ще бъде сериозен проблем, който ще се усеща все по-осезаемо в бъдеще време. Освен липсата на нормален пазар за козето мляко, пред подобно предизвикателство е и пазарът на ярешкото месо.

Единственото добро нещо, което според него се случва в последните години са плащания за кози-майки и това му дава надежда, че козевъдството може и да оцелее. Самият той тази година ще направи всичко възможно да покрие критериите, за да може да получи пари, за да може да продължи да се занимава със стадото си.