Забраната за внос на зърнени продукти в европейските държави, близо до Украйна, сред които е и България, няма да важи за вече сключените договори.

Това стана ясно от публикувания Регламент на Европейската комисия, който влиза в сила от 2 май. 

И излиза, че сделката е "кон за кокошка".

Какво всъщност се казва в него: 

"С изключение на изпълнението на договори, подписани преди влизането в сила на настоящия регламент, допускането за свободно обращение или поставянето под режим митническо складиране, свободна зона или активно усъвършенстване на продуктите, изброени в приложението към настоящия регламент, с произход от Украйна, се разрешава само в държави членки, различни от България, Унгария, Полша, Румъния или Словакия."

Това на практика означава, че вносът ще продължи и то с пълни сили, защото преди 2 май със сигурност има десетки, а може би стотици сключени договори за покупка и внос в границите на ЕС на тези култури. 

За тази специфика на договорката говори и земеделският министър пред депутатите в сряда. Явор Гечев заяви, че се водят дипломатически разговори по темата. 

Като част от "принципната договорка" е изплащането на 100 млн. евро помощ от земеделския резерв на петте източноевропейски страни членки. 

По-голямата част от сумата, около 39 млн. евро отиде в Полша. За Румъния са предвидени  около 30 млн. евро, Унгария - 16 млн. евро, България - 10 млн. евро и Словакия - 5 млн. евро от земеделския резерв. 

Дали вече и с пари не могат да се решат проблемите?

„Помощта от 10 млн. евро със сигурност не компенсира загубите и щетите са значително по-големи. Не сме доволни от начина, по който тези 100 млн. евро са разпределени и сме в диалог с Европейската комисия по въпроса", коментира министърът на икономиката Никола Стоянов пред БНТ.

Всъщност изключението с вече подписаните договори не е единствената изненада в споразумението.

"В последния момент от списъка беше извадено слънчогледовото олио, за което в петък предстои среща на земеделския министър с украинския му колега, за да бъде постигнато двустранно споразумение как да се регулира търговията“, отбеляза Стоянов.

Компенсацията от 9,77 млн. евро за България може да се допълни с 200% държавни средства

За да няма злоупотреби с възможността за внос по стари договори, ще има сериозен контрол  на границата, обеща министър Стоянов.

Земеделието в България, Унгария, Полша, Румъния и Словакия сериозно пострада от т.нар. „коридори на солидарността“, които доведоха до струпване на земеделска продукция и изкривяване на пазара. 

Идеята уж да се облекчат земеделските производители и да не се "зашеметява" пазара всъщност не изглежда, че е осъществена. 

Възможността българските земеделски производители да успеят да продадат залежалата си продукция през следващия месец е с изгледи към нула. 

Има ли схема при вноса на украински слънчоглед в България? 

Вносът на практика няма да спре, защото никой не може да каже колко са предварително сключените договори, плюс малката сума за компенсации на пропуснатите ползи – интересно ще бъде какъв обем от „забранените“ стоки в действителност ще бъде изтъргуван.

Не трябва да се забравят и хилядите тонове сухо мляко, мед и други земеделски стоки, които съсипват нашите производители.