България и още четири държави, които обявиха, че търпят вреди от безмитния внос на украинско зърно в ЕС, договориха в петък сделка с Европейската комисия да бъдат обезщетени. 
В замяна те се съгласяват украински храни да продължат да се внасят в ЕС, без обмитяване и през следващите 12 месеца.

Има ли схема при вноса на украински слънчоглед в България?

Вицепрезидентът на Европейската комисия Валдис Домбровскис съобщи в "Туитър", че е постигната "принципна договореност" с България, Румъния, Полша, Словакия и Унгария, която отговаря на тревогите както на техните фермери, така и на Украйна.

Според съобщението до 5 юни само в петте държави ще бъде забранен вносът на украинска царевица, пшеница, рапично семе и слънчогледово семе, срещу което България, Полша, Унгария и Словакия ще отменят наложените от тях едностранно забрани за внос на украински храни. Те ще трябва да премахнат и ограниченията върху транзита на украински храни.

На 19 април българското правителство взе решение да забрани временно вноса на 20 вида украински храни, сред които мед, вино, мляко, яйца, птиче месо и др. Съгласно договореността с Брюксел то трябва да бъде променено и сведено само до четирите стоки, договорени с Европейската комисия.

От първоначалното предложение на Европейската комисия, по което беше преговаряно, е отпаднала забраната за внос на слънчогледово масло. Петте държави не са успели да убедят Европейската комисия да разшири забранителния списък с още осем стоки, за които настояваха, включително мед, захар и птиче месо.

Вместо забрана вносът на слънчогледово масло ще бъде наблюдаван от Комисията и ако количеството му застрашаващо се увеличи, петте държави ще могат да задействат предпазна клауза, като поискат да бъде добавен към забранените стоки.

Комисията се ангажира и да помага на петте държави украинският внос, минаващ през тях, да продължава към други части на ЕС и на света.

Брюксел ще добави още 100 млн. евро от кризисния си земеделски резерв за обезщетение на земеделците в петте държави, към вече отпуснатите 56 млн.евро, които бяха разпределени между България, Полша и Румъния.

За България бяха разпределени 16,75 млн. евро и разрешение да удвои сумата, ако тя се окаже недостатъчна. 

Също в "Туитър" председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен каза, че сделката "запазва както експортния капацитет на Украйна, така че тя да продължи да изхранва света, така и поминъка на нашите фермери".

По-рано в петък посланиците от 27-те европейски държави в Брюксел одобриха предложението на Европейската комисия за удължаване с още една година на безмитния внос на храни от Украйна, който се ще бъде гласуван от Европарламента и от страните членки, преди да замени сега съществуващото решение, изтичащо на 5 юни.

Съпротивата на България, Румъния, Полша, Унгария и Словакия досега блокираше придвижването на решението, което в четвъртък беше одобрено от Комисията по международна търговия в Европейския парламент и ще бъде окончателно гласувано в Страсбург след 10 дни.

Украйна 

В същото време Украйна протестира принципното споразумение.

Министерството на външните работи на Украйна публикува коментар за търговските ограничения върху вноса на селскостопански продукти от Украйна, в който се съобщава, че в петък на посолството на Полша и на представителството на ЕС в Украйна са връчени ноти "за категоричната недопустимост на ситуацията".

"Подобни ограничения, независимо по какви причини са оправдани, не са в съответствие със Споразумението за асоцииране между Украйна и ЕС и принципите и нормите на единния пазар на ЕС", се казва в текста. "Налице са всички правни основания за незабавно възобновяване на износа на украински селскостопански стоки за Полша, Румъния, Унгария, Словакия и България, както и продължаване на безпрепятствения износ към други страни-членки на ЕС и като цяло безпрепятствения транзит на всички украински продукти за други страни както в границите, така и извън границите на ЕС."

Киев призовава партньорите "да намерят балансирано решение въз основа на законодателството на ЕС, Споразумението за асоцииране и в дух на солидарност", като единствен начин съвместно да се противостои на агресивната война на Русия срещу Украйна.

По-късно на въпрос на "Ройтерс" говорителят на външното министерство Олег Николенко каза, че нотите са били изпратени преди съобщението на Комисията. Попитан дали съобщението е променило позицията на министерството, той каза: "Трябва да има (безпрепятствен) износ за всички украински стоки".

У нас 

Българският министър на земеделието Явор Гечев съобщи, че има уговорка през следващата седмица да се види със земеделския министър на Украйна. Гечев каза, цитиран от БТА, че след европейското решение ще предложи на колегите си - министри да отменят националната забрана за внос от Украйна.

Това по думите му, е и правилният подход - общоевропейски действия.

Гечев поясни, че след като забрани вноса на украинска царевица, пшеница, рапично семе и слънчогледово семе Европейската комисия продължава да обследва слънчогледовото олио. Той информира, още, че двамата с украинския му колега ще обсъдят и въпроса за слънчогледовото олио.