Преди седмица повдигнахме въпроса за цената на слънчогледа, който идва от Украйна и тази, която се предлага на българските производители. 

 Мит ли е ниската цена на украинското зърно?

От една страна - уж слънчогледът е евтин, от друга по данни на Агенция “Митници” - не е. От трета - цената, предлагана на българските производители е трета. 

В търсене на истината и за да направим сравнение за това какво са плащали купувачите на слънчоглед през цялата минала година и първите три месеца на 2023-а, поискахме информация от Агенция “Митници” и сравнихме с данните от Системата за агропазарна информация (САПИ). 

За изненада наблюдението върху последните 15 месеца - от януари 2022 до март 2023, откроява смущаващия факт, че фактурираната цена на слънчогледа пред властите е по-висока от тази, която се предлага у нас. 

Логично е да се изведе въпросът - защо и как се декларира конкретната цена? 

Но нека се върнем на цифрите. 

На графиките ясно личи, че само през второто тримесечие (Q2) на 2022 г. средната изкупна цена на слънчогледа в България е била по-висока от тази, която е декларирана пред службите у нас като изкупна за украинската стока.  

По данни на Агенция “Митници” тогава средната цена за тримесечието на купения от Украйна слънчоглед е 1480 лв./тон, докато в България през този период средната цена е 1 545 лв./тон. 

След започването на войната, най-голяма разлика в цените има през третото тримесечие (Q3) на 2022-а година, когато в обществото вече се говореше за евтиното зърно от Украйна. 

В този период у нас цената е била средно 1054 лв./тон, докато от Украйна е внасян слънчоглед на средна фактурна цена от 1270 лв./тон, сочат данните на митниците. 

След жътвата, в последните три месеца на годината, българският слънчоглед е струвал 1041 лв./тон, а украинският по документи - 1160 лв./тон. 
Тенденцията за спад след нова година и през първите три месеца на 2023-а година продължава, но отново украинската стока на хартия е по-скъпа, сочат данните предоставени на Агри.БГ от Агенция “Митници”. 

В същото време украинските медии твърдят, че цената, която се предлага на техните фермери, е под себестойността на продукцията им. 

 Украинската гледна точка: Защо в ЕС не се радват на евтиното зърно от Украйна?

У нас картинката не е по-различна - в последните дни фермери ни сигнализираха, че са получили оферти за обидните 630 лв./тон. 

Имало свръхпроизводство и свръхпредлагане в Украйна, твърдят преработвателите.

"Имаме митнически ограничения върху износа му, за да насърчим обработката. Сега на вътрешния пазар цената е 370-400 евро (784 лв.)", каза за Агри.БГ украинската журналистка Юлия Самаева, която следи процесите в страната си. И към това трябва да се имат предвид всички - транспорт, митници, проби - които преработвателите твърдят, че правят. 

784 лв. съвсем не е 1054 лв. - средната цена посочена в данните, предоставени от митниците. 

Ясно е, че слънчогледът, а и другото зърно, не се купува на посочената във фактурите цена. 

Ясно е, че преработвателите, които плашат с фалити, по-висока цена на олиото и хляба, не биха купували по-скъпо от Украйна, щом у нас цената е друга. 

“За мен това е изненадата на тази графика. Евтиният слънчоглед от Украйна се оказа, че въобще не е евтин”, коментира данните Радостина Жекова, председател на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите. 

Или поне на документи излиза така, но защо се прави?  

Мартин Балулов: Няма как да купуват на 1100 лв., а тук цената да е 700 лв. Те не са малоумни. 

Пробойната в твърдението на преработвателите, че договорите са сключвани преди месеци, а тогава цената е била по-висока, е очевидна, защото декларираната цена отново е по-висока от тази в България - за 12 месеца от проследените в графиката. 

- Защо, след като тези договори са били така скъпи, така неудобни, и така затормозяващи, не са разтрогнати? Тогава се губи само капарото.

- Защо не се сключиха договори с българските земеделци, а упорито се ходи на пазар за този “така скъп украински слънчоглед”?  

- Защо се декларират по-високи цени пред българските власти от реалните? 

Възможноте отговори са:

 - Крият се данъци;

 - Оправдава се високата продажна цена на олиото чрез уж скъпа суровина;

 - За пред Европа сме солидарни, плаща се по-висока от тази в България цена на украинците, за да не излезе, че им се извиват ръцете и няма солидарност към украинските фермери. 

Такива наблюдения имат и фермерите. 

“Очевидно слънчогледът не се купува на 1100 лв. от Украйна. Със сигурност цената, на която купуват е сравнима с нашата. Надувайки изкупната цена счетоводно след това плащат по-малко данъци и могат да си оправдаят по-скъпия продукт. 

Ако след това олиото се продава на 5 лв., ако се окаже, че купуват суровината на 700 лв., ще остане много голям марж в тях”, сподели мнението си за Агри.БГ Мартин Балулов - зърнопроизводител, обработващ 15 000 дка земя във Варненско. 

Според него, цените се надписват за пред митниците, защото така или иначе не се плаща мито. 

“Няма смисъл да я пишат истинската. Реално я купуват на 700 лв., защо да не си напишат 1100 лв., а след това украинците ще върнат част от парите. 

Винаги, когато внасяш, би искал да напишеш по-ниска цена, защото има мито. Обаче в техния случай няма мито. 
От друга страна какъв е проблемът с украинците да има договорка, уж да се плаща по документи по-високата цена, а после украинците да им върнат парите.  

Всеки е доволен от схемата. 100% са намерили вариант как да стане това. Особено в условията на война и то извън ЕС. 

А, ако ЕС разбере, че купуват слънчогледа на безценица в Украйна, използвайки войната, ще им бъде казано, че не са солидарни с украинските земеделци. Затова чрез документите се афишира, че не се купува на безценица, а на 1100 лв. Показват, че плащат равностойно и са солидарни”, обясни Балулов и продължи:

"Ние ги виждаме, работят денонощно и правят големи количества олио за износ. Ако утре продадат на някоя държава скъпо олио, да кажем по 5 лв., как ще оправдаят високата цена, ако са купили евтина суровина. Чрез декларираното пред митниците, си измиват ръцате.”

Кършенето на ръце за неизбежните фалити беше напът да разплаче обществото. 

Българските фермери са реколтирали 2 053 880 тона слънчоглед през миналата година. По данни на Националната асоциация на зърнопроизводителите у нас в складовете в момента стоят 1,2 млн. тона непродаден слънчоглед

А за 15 месеца са внесени 1 066 205 тона украински слънчоглед, показват данните на Агенция “Митници”. 

Количества за работа има. Само че не и на безценица, както може би им се иска на преработвателите.  

Според Радостина Жекова красноречив факт е сравнението между произведения у нас слънчоглед през миналата година и внесените количества от Украйна. 
“Това за мен е емблематично. Слушаме как има мощности за 3 млн. тона слънчоглед, и на практика те са в страната”, коментира тя.  

Мартин Балулов: Как ще фалират? При положение, че има количества, които са достатъчни, за да им задоволят потреблението, защо не си купят българско? 

Обричането на фалит заради забраната за внос от Украйна напомня сюжет на Commedia dell'arte. 

Само че преди дни министърът на земеделието Явор Гечев обяви, че маслобойните разполагат с количества за преработка за поне 40 дни. 

И пак да кажем, ако някой е забравил: В складовете на земеделците има 1,2 млн. тона слънчоглед. 

Подозираме, че до новата жътва ще се справят някак. 

Агресивната кампания чрез медиите за това, че ни очакват невиждани нива на цените на олиото, че и на хляба, от страна на знайни, незнайни, грамотни по темата и нагълтани с опорки комуникатори, насажда в обществото негативи и, смятаме дори, паника. 

“Заиграването с цената на олиото отново са тънки, недоказуеми сметки. Когато слънчогледът беше 1500 лв., олиото струваше 5 лв. Сега слънчогледът е 700 лв., олиото е 3.50 лв.”, обърна внимание Балулов. 

Той смята, че масираният натиск е с цел да се поставят зърнопроизводителите на колене и нещата да продължават по същия начин, защото е ясно, че по време на война, всички търсят възможности за печалба.

Макар и на чужд гръб. 

“Като не могат да си внесат евтин, искат, не искат,  ще трябва да дадат по-голяма цена на българите. А те искат да продължат да си внасят евтин, а ние да си гледаме работата. Какво ни казват те?:“Защото не продавахте, сега ще се научите и следващият път ще продавате”, обобщава фермерът. 

И цялото това нещо с месеци се разиграва пред очите на държавата. 

Да попитаме отново:  

  • Защо пред българските власти се декларира по-висока изкупна цена на слънчогледа от Украйна?

  • Защо не се купува слънчоглед от българските производители на декларираните ценови нива от украинския внос?

  • Има ли схема при вноса на украински слънчоглед в България?