България ще получи около 10 млн. евро от втория пакет допълнителни компенсации. Това е предложението на Европейската комисия, за което е пристигнала снощи около 20 часа информация. Това съобщи земеделският министър Явор Гечев в пленарната зара на Народното събрание.

Гласувайте: Планирате ли инвестиции в стопанството си през тази година?

В забраната на Европейската комисия в последния момент е влязъл текст, свързан със сделките, които ще се изпълняват след 5 юни, който създава съществен проблем и се обсъжда на дипломатическо ниво. 

Забраната за внос на четирите култури – пшеница, царевица, слънчоглед и рапица влезе в сила във вторник. 

Уверението на Европейската комисия е, че това ще важи до 5 юни. Включен е и втори пакет от култури и земеделски продукти, за които различните държави са дали информация за тяхното обследване. Между тях са меда и сухото мляко, за които България претендира, че има аномалии на пазара и иска и тяхната забрана. 

Явор Гечев: В страната остава продукция за над 3 милиарда евро, която не може да се реализира.

"Имахме редица индикатори, включително от земеделски производители, затова направихме вторичен, много засилен контрол на няколко стъпки. По регламент той може да е частичен и не може да е постоянен. В момента сме в такъв контрол с едномесечна заповедта от моя страна, засилен контрол на редица продукти, включително слънчогледа в това число, сухото мляко също в това число, между другото медът също е в това число", каза още Гечев. 

Междувременно стана ясно, че в третата проба от партида украинско зърно, която Словакия поръча за анализ от лаборатория в Европейския съюз е установено наличието на пестицид, забранен на територията на Общността. Информацията е съобщена от украинския сайт European Pravda, който се позовава на словашките медии и земеделският министър на Самуел Вълчан.Той уточнява, че третата, т. нар. арбитражна проба от партида от 1500 тона украинско зърно, която е доставена за смилане в мелница в град Коларово, е поръчана от референтна лаборатория в Копенхаген.