От петък на Софийската стокова борса трябва да качено търсенето на слънчоглед, за да се виждат реалните количества, които се търсят, локациите и цената. 

Има ли схема при вноса на украински слънчоглед в България? (ИНФОГРАФИКА)

За това са се договорили собствениците на предприятията за производство на олио и представители на земеделските производители, които проведоха ден по-рано среща в аграрното министерство. В нея са взели участие министър Явор Гечев и неговият заместник Тодор Джиков. 

През 2021 г. маслобойните са работили почти на пълния си капацитет и са преработвали по 280 хил. тона слънчоглед месечно, е станало ясно по време на разговора. Освен това предприятията разполагат и с мощности за белен слънчоглед, които са за около 700 хил. тона годишно. 
Предстои да се подготви от аграрното министерство справка за това къде се намират в страната наличните количества слънчоглед, каква част от тях са в земеделски производители и колко в търговци. 

Радостина Жекова: Нямаме за цел да спасяваме спекулантите, които търгуват и трупат количества. Идеята е земеделските производители по някакъв начин да бъдат освободени от стоката си и то на приемлива цена. 

Реалните пазарни стойности на слънчогледа в България също са били обект на дискусия. В четвъртък цената на слънчогледа на един от най-големите търговци на зърно у нас е била 800 лв./тона, с доставка на пристанище Варна.

Преработвателите обаче са готови да дадат повече за качествена родна стока, като се има предвид дългогодишното им партньорство със земеделските производители в страната. В момента складовите запаси на фирмите за олио са за 30-40 дни работа. 

От Националната асоциация на зърнопроизводителите настояват забраната на внос на олио да важи за всички страни от Общността, не само за засегнатите погранични държави. По този начин ще се предотврати вероятността европейският пазар да продължи да се изкривява от евтиния украински внос. 

Освен това те препоръчват на министъра да настоява пред Европейската комисия в новия регламент да се даде възможност на всяка държава да преценява кога има натиск на пазара. Това ще бъде лост за страната да защитава собственото си производство, а окончателното решение ще се взема на ниво Европейска комисия.