Във връзка с поставения от стопаните проблем за щетите в резултат на ниските температури, нанесени върху трайните насаждения, заместник-министърът на земеделието Тодор Джиков коментира, че при необходимост ще се правят два огледа на овощните градини, за да бъде точно установено какви са пораженията.

Гласувайте: Планирате ли инвестиции в стопанството си през тази година?

Това стана ясно във вторник, 25 април, на среща с производители на плодове и зеленчуци в Главиница, област Силистра. Зам.-министър Джиков преди това, в понеделник, се срещна с фермери от Русе.

Освен темата с щетите по овошките, беше разяснено и дали се правят корекции по Стратегическия план на България.

"Стратегическият план ще засили пазарното присъствие на производителите на плодове и зеленчуци, като земеделците трябва да обърнат сериозно внимание на възможностите и конкурентното предимство, които се откриват пред тези, които се обединяват в групи и организации. 

Въздействието на Стратегическия план върху сектора ще бъде анализирано при прилагането му и при необходимост ще бъдат предприети ревизиращи действия, прозрачно и в диалог с браншовите организации", обясни Джиков.

Земеделските производители споделиха за трудностите, които срещат с наемането на работници за прибирането на реколтата и еднодневните трудови договори.

„В последните две години проблем номер едно е липсата на работна ръка на само за прибирането на реколтата, но и на висококвалифицирани кадри като механизатори и агрономи предвид позеленяването на интервенциите. Важно е да направят законодателни изменения за решаване на проблема. Необходими са и промени и при еднодневните трудови договори“, коментира заместник-министърът.

Фермерите поставиха още конкретни въпроси най-вече с прилагането на стандартите за поддържане на земята в добро екологично състояние (ДЗЕС) и екосхемите в Кампания 2023, възможностите за инвестиции чрез интервенциите в Стратегическия план и Националния план за възстановяване и устойчивост.

В сряда, 26 април, в Дома на културата в Попово от 10 ч. предстои среща със земеделските производители от областите Разград и Търговище. Утре - 27 април, такава среща ще се проведе от 10 ч. в Шумен в Регионална библиотека „Стоян Чилингиров“.