Имаме продукция за няколко милиарда, която не знаем дали ще можем да реализираме до новата жътва. Това изрази като притеснение министърът на земеделието Явор Гечев по време на среща с еврокомисаря по търговия Валдис Домбровскис, в която участваха и министрите на Полша, Словакия, Унгария и Румъния. Тя се проведе в рамките на заседанието на Съвета на министрите по земеделие на Европейския съюз в хибриден формат и в нея участва и аграрният еврокомисар Януш Войчеховски.

Гласувайте: Планирате ли инвестиции в стопанството си през тази година?

Гечев уточни, че на територията на страната ни наличното количество слънчоглед е повече отколкото можем да преработим, а зърнените култури са повече отколкото можем да изнесем.

„Нямаме време, в което да реагираме, защото новата реколта съвсем скоро ще трябва да бъде прибрана. Вече знаем, че коридорите на солидарност не действат така, както бяха замислени. Необходими са нови мерки, включително трябва да се мисли и за гаранционни фондове, които да гарантират пазарите и на Украйна, и на България, и на Румъния, и на Полша, Словакия и Унгария“, категоричен е аграрният министър.

Според Гечев трябват устойчиви решения, и то скоро. Необходимо е да има дългосрочни мерки. 

Всички министри от петте най-засегнати от смущенията на пазара на селскостопански стоки държави се съгласиха около мнението да продължат да работят заедно и да отстояват своите искания до постигането на работещ механизъм, който да осигури нормалното функциониране на местните икономики, както и да защити фермерите им.

Комисар Валдис Домбровскис обобщи в края на срещата, че предстои да бъде проведена експертна техническа среща, на която да бъдат разписани продуктите, които да влязат в пакета от мерки на Европейската комисия. Той уточни, че ще бъде прецизиран и списъкът на стоки, които да бъдат обхванати от забраната за вноса. Неговите очаквания са до дни да бъдат взети конкретни решения за ситуацията на аграрния пазар.