Високите цени на торовете не дават спокойствие на фермерите. Още повече, че те постоянно се променят и това създава допълнителна несигурност. Като начин за справяне със ситуацията земеделци и учени търсят нови подходи.

Криза на доставките на торове в България

Фермер от Норфолк, Великобритания, тази пролет има намерение да увеличи двойно площите с грах. Така той ще ограничи последствията от стремителния ръст на цените на азотните торове и ще подобри здравето на своите леко песъчливи почви, информира Farmers Weekly.

Дейвид Рот за първи път отглежда грах през миналата година. Насажденията дават прилична реколта и поради това земеделецът е обнадежден, че с увеличаване на площите до 38 ха няма да сгреши. Тази бобова култура не се нуждае от азотни торове, чиято цена за последните шест месеца се е увеличила над два пъти.

По думите на Рот реколтата от грах миналата година е коствала около два пъти по-малко разходи за пръскане и торове, отколкото една реколта от пролетен ечемик. При това печалбата е била съпоставима. Затова фермерът смята, че може да замени част от площите със захарно цвекло с грах.

Междувременно изследване на UC Riverside свидетелства, че фасулът е способен да помогне на земеделците да спестят от торове. Ако добавят културата в сеитбооборота, те ще повишат плодородието на почвата, информира phys.org.

Бобовите култури са уникални с това, че са способни да улавят азота от въздуха и да го натрупват в почвата, докато другите растения са само негови потребители, казва проф. Джоел Сакс.

Трябва да се отбележи, че зърнено-бобовите култури - соя, грах, леща и др., при оптимални условия на отглеждане покриват от въздуха с помощта на бактерии около ⅔ от потребностите си от азот и ⅓ - взимат от почвата.

Ученият Габриел Ортис е доказал в свое изследване способността на фасула продуктивно да взаимодейства с полезните бактерии и ефективно да фиксира азот. В много случаи растенията, които хората започват да отглеждат, губят способността си пълноценно да взаимодействат с бактериите, ако ги сравним с дивите им родственици. Резултатите от изследването са публикувани в списание Evolution. Експериментите са включвали 20 различни вида фасул и указват генетичната основа на симбиотичните им способности.

Можем да използваме тази информация в бъдеще за разработването на по-добри сортове, смята Ортис.

Заедно с колегите си той се е съсредоточил върху фасула Black eyed peas, тъй като той е устойчив на суша.

Когато растение усеща, че ще загине, то отделя бактерии в почвата, отбелязва ученият. Той препоръчва на земеделците да редуват в сеитбооборота бобови и други култури, тъй като така постоянно ще се насища почвата с азотфиксиращи бактерии, които намаляват потребността от азотни торове.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Заводът за торове в Димитровград не знае дали ще работи и през април

Времето: Задават се температури над нормата без валежи

Спазва ли се забраната за торене през зимата в нитратноуязвими зони?