Част от есенните посеви в полските райони са преминали от дълбок в относителен покой заради затоплянето на времето, констатират от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ). В прогнозата им за следващите седем дни също се посочват наднормени за периода температури.

Гласувайте: Нужни ли са повече пари по Ковид мярката и de minimis?

На много места в Дунавската равнина стойностите на средноденонощните температури са се доближили до биологичния минимум, необходим за вегетацията на зимните житни култури, отчитат още агрометеоролозите. Тази тенденция се очаква да продължи и през следващите дни особено в северозападните райони на Дунавската равнина.

Все пак в по-голямата част от страната температурите ще останат в граници, които ще възпрепятстват вегетацията на есенните посеви. 

През периода съществени валежи не се прогнозират и условията ще бъдат подходящи за провеждане на сезонните агротехнически мероприятия: резитби в лозовите и овощните масиви, подхранване на есенните посеви с азотни минерални торове, предсеитбени обработки на площите, предвидени за засяване с ранни пролетни култури.

Второто десетдневие е препоръчителен срок за обследване на зимните житни култури за наличие и плътност на някои успешно презимували вредители - обикновена полевка (ПИВ – 1 активна колония на на дка), и житния бегач (ПИВ – 5 броя ларви на кв.м), като при численост над ПИВ е необходима навременна растителна защита, съветват експертите.