Елисавета Маркова е управител на фирма “Варекс”. В рамките на Годишния обзор на пазара на селскостопанската техника AgriTech Market на Трактор.БГ разговаряме за впечатленията й и каква е прогнозата й за 2022 г.

 

Изтеглете предходните издания на AgriTech Market


- Каква е тенденцията, която се очерта през 2021 г. на пазара на земеделска техника? Какви са наблюденията Ви?           
През 2021 г. се откроиха няколко тенденции, които се наблюдаваха при всички доставчици на машини - на първо място е проблемът с производството и доставката на машини в предварително заявения срок. На второ място е многократното увеличаване на цените на машините в рамките на годината. На следващо място са затруднените доставки и драстично повишените цени на отделни части и компоненти за машините. Тези обстоятелства повлияха негативно в планирането на дейността ни, в спазването на срокове и поддържане на вече оферирани цени към крайните клиенти. Благодарни сме, че клиентите проявяват търпение и разбиране.

 

- Все още ситуацията с COVID-19 не е отшумяла. Как пандемията повлия и влияе ли все още върху решението за покупка на машини?

Пазарът на земеделска техника се повлиява по-скоро от състоянието на реколтата и цените на продукцията. Последните данни за регистрации на нови машини през изминалата година действително показват ръст в продажбите спрямо 2020 г., когато целият свят преживя тежко началото на пандемията. Но както е известно, земеделието няма как да бъде „затворено”. Потребностите от машини могат да се отлагат, но остават реални.

 

- В тази връзка как преориентирахте продуктовото си презентиране (обичайните полеви демонстрации) спрямо COVID ситуацията?

През 2021 г. нашата водеща марка машини Massey Ferguson представи няколко много успешни нови продукта, презентацията на които в световен мащаб се проведе виртуално. Това е много удачна форма на продуктово представяне пред многомилионна мултинационална публика по едно и също време. Техниките за визуализация и подробно описание на всички функционалности на машините по този начин са впечатляващи. Предимствата при виртуалната презентация са несравними, когато става въпрос за широка гама продукти и многонационална публика.

Ние направихме онлайн презентация на продуктите Claydon с включване на партньорите ни от Великобритания, която предизвика голям интерес сред нашите фермери. Непосредствено след това направихме и полева демонстрация за тесен кръг клиенти, които пожелаха да видят машините в работа на тяхното поле. Считам, че комбинацията между виртуална и презентация в реални полеви условия е още по-добър вариант за доказване предимствата на една или друга машина.

Във всички случаи ще се търсят нови още по-интересни интерактивни форми за продуктово презентиране. Създават се онлайн платформи, които позволяват симулации близки до реалните условия и това е нещо, което доскоро ни се струваше фантастика.


- Сушата и други климатични характеристики повлияха ли на решението за покупка от страна на фермерите? В този контекст, търсеха ли се специфични машини?         

От няколко години търсенето на почвообработващи машини е към тези, които съхраняват влагата и полезните вещества. От интерес са и машините – самоходни и прикачни, които с помощта на модерна електроника разпознават къде е необходимо да се подхранват растенията в съответния вегетативен период. Всичко това увеличава добивите за сметка на по-ниските разходи, което е желаната цел на всеки фермер. Може да се каже, че тези технически параметри постепенно се превръщат в стандарт, с който всеки производител се съобразява. Що се отнася до решението на фермера каква машина да си купи, факторите са индивидуални. Зависи от технологията, която е решил да прилага, и от финансовите възможности.


- Оправдаха ли се очакванията Ви за пазара през 2021 г.? Повлияха ли отворените приеми по ПРСР и има ли ориентиране на стопаните към конкретни технологии?    

Да, пазарът на земеделска техника определено се повлиява от характера на подпомагане под формата или на директни плащания, или на инвестиции чрез европейските програми. Наблюдавахме значително раздвижване на пазара. Причината не е само в отваряне на приема по ПРСР, където машините имаха сравнително малък дял спрямо общия размер на инвестицията. Истината е, че ежегодно има необходимост от обновяване на машинния парк. Появяват се нови технологии и те изискват покупката на нови машини. Търговците на агротехника, както и различни финансови институции, предлагат изгодни финансови условия, така че фермерите имат възможност да разсрочат инвестицията в машини според техните възможности.

                                            
- Кой вид машини - самоходни или инвентар, се купуваха най-много тази година? Каква е причината според Вас?

Не бих се ангажирала с подобно сравнение, но предвид по-голямото разнообразие и сравнително по-ниската цена на инвентара, бих предположила, че покупките на инвентар изпреварват тези на самоходни машини. Все пак, към една самоходна машина се прикачват многообразни приспособления за различните практики на полето, а новите технологии изискват подмяна на старите машини. От друга страна, качественият инвентар, при добра поддръжка и редовна смяна на работните органи, няма необходимост от честа подмяна.


- Влияе ли повишената цена на стоманата върху решението на стопаните да купуват?

Пандемията през 2020 г. наложи затваряне на редица индустриални производства и последвалото „съживяване” увеличи търсенето на стомана. Вероятно тази година процесът ще се нормализира, но производството на машини все още изостава. Увеличението на цените касае всички машини и фермерите са запознати с причините. Истина е, че липсата на торове, повишените цени на енергийните ресурси и стоките затрудняват дейността и най-вече планирането на ежедневните разходи на фермерите. А това прави труда им още по-достоен за уважение. Вероятността някои от тях да отложат покупката на нова машина е голяма, но засега ние нямаме подобен случай.

 
- Намалените производствени капацитети на заводите доведоха до слабо предлагане на пазара. Има ли вероятност да останете без машини, които да предлагате на фермерите?

Ние бяхме подготвени за проблемите със сроковете на производство и своевременно заявихме планираните от нас количества машини. Въпреки това, сроковете се удължават постоянно. Следим постоянно производството и информираме нашите клиентите своевременно. Благодарни сме, че те проявяват разбиране.


- Как ще се компенсира намаленото предлагане спрямо търсенето, защото земеделците имаха нелоша година и реално финанси за купуване на машини има?

В тази ситуация пазарът на употребявани машини се раздвижва. Особено на машини с малко работни часове. Търговците на тези машини ще отбележат голям ръст в продажбите тази година. От друга страна, не са малко и фермерите, които могат да си позволят да изчакат доставката на нова машина с желаната от тях техническа спецификация.  Ще следим развитието на процесите.  


- Остават ли на фокус дигиталните решения и предпочитат ли се пред обикновените машини?

Темата за предпочитанията на фермерите – машина с електроника или по-базова, е доста дискусионна. Тенденцията е да се произвеждат високотехнологични машини, които да улесняват работата на полето, както и да позволяват мониторинг на дейностите от управителите на стопанствата. Но тези високопроизводителни машини трябва да се управляват от добре обучени, технически грамотни оператори, които да използват всички функции за оптимизиране на процесите на полето. Това е основният проблем при повечето български фермери в момента. Често запитванията са за базови модели машини с механично управление. Нашите наблюдения са, че най-успешни са фамилните стопанства, където младото поколение е изцяло ангажирано с дейността. Удоволствие е да продаваме машини с висока спецификация на млади хора, любопитни да разберат всяка функция и приложението й на полето.


- Какви са наблюденията Ви върху пазара с машини втора употреба? Има ли спад или ръст в този сегмент?

В ситуация като сегашната със затруднени доставки на нови машини, напълно очаквано пазарът на употребявана земеделска техника се усилва. По наш опит, когато годината е била благоприятна за фермерите, те насочват инвестициите си в покупка на земя, строителство на помощни сгради за стопанството и техника. Приоритетите са индивидуални и в случай че техниката е необходима, но финансите вече са „подредени”, нормално е да се инвестира в покупката на употребявани машини.

 

- Каква е прогнозата Ви за 2022 г.?

За нас годината започна много добре и сме обнадеждени за развитието на продажбите през следващите месеци. Имаме нови продукти, които ще допълнят продуктовата ни гама и надявам се, ще са от интерес за фермерите. В постоянна връзка сме с нашите клиенти и освен с разнообразна техника ние се стремим да удовлетворяваме очакванията им от следпродажбените ни услуги. Надяваме се, че годината ще е благоприятна за българските фермери и те ще могат спокойно да обезпечат стопанствата си с качествена нова техника.

 

Вижте още: