Цените на торовете рефлектират не само в прякото производство в земеделските стопанства. Те засягат и научните институти, които правят селекция и извеждат опити на полето при различни торови норми. 

Вижте ексклузивното интервю на изпълнителния директор на БАБХ за Агри.БГ

„През изминалата седмица отворихме офертите от обществена поръчка за доставка на торове за годината, която е на обща стойност 850 000 лв.“, съобщи директорът на Добруджанския земеделски институт доц.Илия Илиев. „Имаме участници и избран изпълнител. Въпросът е дали ще се случат договорите, тъй като нашите максимални цени, заложени в поръчката, са с 200-250 лв./тон по-ниски от пазарните цени“, не крие притесненията си ръководителят на института. Той уточни, че до един месец трябва да се сключи договор.

Доц. Илия Илиев: „Не ми е чужда мисълта, че част от земята на института ще остане без торене. Но най-вероятно ще си купим торове, каквото и да става. Може количествата да не са толкова, колкото изискват технологиите, но трябва да имаме.“

Различните видове селекция и отделните сортове изискват различна технология, за да се извлече заложеният добивен потенциал. От години учените алармират, че по полетата у нас се използват високи торови норми. Българската селекция при зърнено-житните култури не изисква толкова много тор за подхранване. Въпреки това трябва да се спази технологията и растенията да получат необходимото. 

Предходната стопанска година беше страхотна, с добри резултати, отчитат още учените от Добруджанския земеделски институт. С 625 кг/дка среден добив от пшеница завърши жътвената кампания в Добричка област през лятото на 2021 г. Почти във всичките 8 добруджански общини резултатите са високи и варират от 590 кг/дка до 650 кг/дка.

„Производството го направихме на старите цени, продадохме на по-високите. Сега реалностите са други. Дано да ни стигнат парите да затворим годината поне до жътва“, надява се доц.Илиев.

В момента след падналия макар и оскъден сняг е настъпило известно успокоение за развитието на пшеницата. „Снежната покривка е малко, но дава надежди. Ако не друго, поне няма да има поражения от ниските температури без сняг. Мисля, че оттук нататък едва ли ще има ситуации с екстремно ниски температури до -15“, допълни директорът.