Въпреки продължаващата война, Украйна може да се похвали с втора позиция сред страните износители на биопродукция по отношение на обема на износа на органични плодове, както пресни, така и сушени (с изключение на цитрусови и тропически плодове) през 2022 г. Преди нея е само Турция. По всичко личи, че страната ще продължи да разраства позициите си на световния пазар, за което се вижда и силна политическа воля, пише Epravda. 

Дамите в селското стопанство: Теменужка Матева

Заради военните действия някои биопроизводители бяха принудени да прекратят работя. Други, полагайки всеотдайни усилия, все още продължават да произвеждат. В момента селското стопанство е основният сектор, който допринася за бюджета на Украйна. Площта, предназначена за биологично производство в страната, представлява 1%. До 2030 г. тя трябва да се увеличи до поне 3%. За да се случи това, Министерството на външните работи на Украйна, в сътрудничество с неправителствената организация „Органична Украйна“ и държавното предприятие „Назовни“, търсят начини да улеснят навлизането на местните биопродукти на международните пазари. Посоките са няколко. 

Състоянието на биологичното производство в Украйна по време на войната

Според резултатите от мониторинг в Украйна има 412 компании, сертифицирани съгласно стандарт, еквивалентен на Регламент (ЕО) 834/2007 на Съвета (някои оператори също са сертифицирани съгласно други стандарти за биологично производство, по-специално NOP, COR, Bio Suisse, Naturland, КРАВ). 78% от тях продължават дейността си след началото на войната.

От 20-те международни акредитирани сертифициращи органа, включени в официалния списък, одобрен от Комисията на ЕС (Регламент (ЕО) № 1235/20081 от 08.12.2008 г.), към края на 2022 г. само 7 сертифициращи органа работят активно в Украйна: Organic Standard (Украйна), SIA STC (Латвия), Control Union (Холандия), Bio-inspecta (Швейцария), Ceres (Германия), Suolo e Salute (Италия), DQS (Полша).

С подкрепата на държавата украинските производители могат да се регистрират в платформата Nazovni и да посочат държавите, в които искат да изнасят продукцията си. От май 2022 г. всички посолства и генерални консулства на Украйна са свързани с платформата, което позволи на износителите активно да я използват за възстановяване на дейността на външните пазари, по-специално участие в изложения, промоции и кампании за търговия на дребно във водещи търговски мрежи в чужбина, като както и други B2B и B2G презентационни събития.

Макар пазарните условия за биопродукти да са изключително трудни сега, Украйна има надежди да развие пазара си в няколко направления, по-специално във Великобритания и скандинавските страни. На фокус е и ЕС. Страната е анализирала възможностите в Италия, Франция и Нидерландия. Отправя поглед и към Южна Африка и Източна Азия.

 



ВИЖТЕ ОЩЕ:

ООН с предложения към Москва за зърнената сделка

Маслобойните са готови да дават по 800 лв./т слънчоглед, доставен до пристанище Варна

Европа няма да отстъпи пред руските искания в името на зърнения коридор