Генералният секретар на ООН Антониу Гутереш съобщи, че е изпратил "пакет от конкретни предложения" до руския външен министър Сергей Лавров в опит да бъде подновена зърнената сделка, пише Ройтерс. "Вярвам, че изпратихме предложение, което може да бъде в основата на подновяване на сделката", каза той, без да дава повече подробности за него.

Споразумението, което позволи износа на украинска зърнена продукция от черноморските пристанища Одеса, Пивдений (Южний) и Черноморск, беше постигнато през юли 2022 година по време на преговори между Русия, Украйна, ООН и Турция. В средата на юли 2023 година Москва се отказа от сделката с мотив, че тя не отговаря на руските интереси.

Гутереш изпрати своето предложение в Москва преди планираната среща между президентите на Русия Владимир Путин и на Турция Реджеп Тайип Ердоган. Двамата трябваше да разговарят в Анкара, но в крайна сметка срещата им ще бъде в Москва през следващите дни.

В четвъртък (31 август) пък се проведе среща между външните министри на двете страни Сергей Лавров и Хакан Фидан. Лавров коментира, че Русия ще се върне в сделката веднага, когато нейните изисквания бъдат изпълнени, пише руското Министерство на външните работи. "Западът пречи на решаването на проблеми, които ограничават по-активния износ на руско зърно и торове", каза Лавров пред журналисти след срещата си с Фидан. Същевременно руската анализаторска компания СовЭкон, която от 90-те години анализират търговията с зърно, съобщава, че през 2022 година Русия е изнесла  46,9 млн. тона пшеница, а тази година прогнозата е износът да се увеличи до 48,1 млн. тона.

Русия настоява за възстановяването на работата на тръбопровод от Толиати до Одеса, който пренася амоняк. Украйна обаче отбелязва, че съоръжението минава през региони, в които се водят активни бойни действия и отказва да позволи дейността му.

Лавров анонсира още, че Русия предлага да достави на Турция пшеница на ниска цена, която да бъде преработена в страната и изпратена към нуждаещите се страни. В този проект вероятно ще участва и Катар. Руският външен министър припомни, че по време на форума "Русия - Африка" безплатни доставки на зърно за шестте най-бедни африкански страни. Представителите на Африканския съюз обаче коментираха, че не желаят милостиня, а решение на зърнената криза.