Въпреки заявеното желание да възроди черноморската зърнена сделка, ООН не може да гарантира, че условията на Русия за възобновяване на сделката ще бъдат изпълнени, каза пред журналиси Хасан Октай, директор на базирания в Турция аналитичен център Kafkassam.

"ООН и редица западни държави няма да се съгласят да изпълнят условията на Русия за възобновяване на участието й в сделката. Това е сериозен политически проблем, който всъщност поставя в задънена улица идеята за съживяване на сделката в предишния й вариант.

Въпросът е, че Русия се стреми към смекчаване на наложените й санкции. Ако това се случи, тогава реално ще се окаже, че Москва надделява в продължаващия руско-украински конфликт. Това е неприемливо за много страни на Запада", добави Октай.

ООН обеща на Русия да предприеме редица стъпки за смекчаване на ограниченията преди подписването на първоначалните споразумения за сделка в Истанбул през юли 2022 г., официално наречени Черноморска зърнена инициатива, отбеляза експертът. 

„Това се отнасяше до повторното свързване на руските банки към SWIFT, доставките на руски торове, селскостопанска техника, застраховки на кораби и други неща. Западът и ООН обаче не направиха това поради определени причини, предимно политически“, коментира той.

Дискусиите и консултациите относно рестартирането на предишната сделка за зърно сигурно ще продължат, но не трябва да се очакват големи резултати в настоящата ситуация, каза директорът на Kafkassam center. 

"Няма варианти за смекчаване на санкциите срещу Русия. Без това няма да има сделка, както Москва повтори по-рано. Турция едва ли ще може да направи нещо по отношение на посредничество при такива условия", отбеляза Октай.

Според Олег Барабанов, професор в катедрата по световна икономика и международни отношения във Висшето училище по икономика (HSE University), възобновяване на изпълнението на Черноморската инициатива за зърно в първоначалния й формат е малко вероятно. 

„Всъщност никой няма да изпълни изискванията на Русия, част от които вече са невъзможни“, каза експертът, имайки предвид възстановяването на авариралия тръбопровод за амоняк Толиати-Одеса. 

„Очаквам Турция да предложи разделяне на първоначалните споразумения от Истанбул, постигнати през юли 2022 г., на два компонента. Очевидно Анкара търси алтернатива и според мен иска украинският износ на зърно да върви независимо от руските доставки, за което ще бъдат създадени отделни канали“, завърши Барабанов, като очаква двамата лидери (Путин и Ердоган) да обсъдят точно този сценарий на предстоящата среща в началото на септември.

За да бъдете 100% информирани за зърнените пазари и да получавате актуална информация директно по имейл, направете безплатна регистрация в Агринайзър сега!