Новото правителство в Румъния демонстрира и нов подход във външната политика на страната. В първото си интервю за международна медия, откакто стана премиер през юни, Марчел Чолаку заяви, че Букурещ няма да бъде сплашен от Москва и изрази увереност, че членството на страната му в НАТО ще възпре Русия от каквито и да било преки враждебни действия.

„Научихме добре уроците си за Русия. Имаме нулева зависимост от руска енергия или ресурси. Нашата подкрепа за Украйна е безусловна“, каза Чолаку. “Румъния ще удвои капацитета на основното си черноморско пристанище и на дунавските си плавателни пътища в рамките на два месеца, за да помогне на Украйна да превозва зърното си извън обсега на Русия”, добави той в интервю за Financial Times.

Планът му ще бъде задействан независимо от руските атаки срещу украински пристанища на другия бряг на Дунав, по която минава румънско-украинската граница, уточни премиерът на северната ни съседка.

„Украйна ще има около 40 млн. тона зърно за износ през 2023 г. За да го улесним, увеличаваме капацитета както на пристанището в Констанца, така и на пътищата, водещи до него, така че това да се случи. Имаме най-добрата възможна мобилизация“, каза Чолаку.

Обещанието на Румъния да подсили плавателния коридор чрез драгиране на Дунав и разширяване на пристанищната инфраструктура е поето, след като Русия се оттегли от споразумението, позволяващо украинското зърно да стига до световните пазари през Черно море. 

Това е рязък завой в политиката на страната, която само преди броени месеци изпрати протестна нота в ЕП, срещу намерението на Украйна за продълбочаване на гранични части от река Дунав.

В същото време, обсъждането на споразуменията за доставки на зърно между Русия, Турция и Катар продължава на най-високи правителствени нива, според говорителя на Кремъл Дмитрий Песков.

Официалният представител на Кремъл също повтори думите на руския президент Владимир Путин, че Москва е готова „незабавно да възроди сделката за зърно, веднага щом бъдат изпълнени всички задължения, свързани с Русия“.

По отношение на търговията, в началото на седмицата цените на зърното с доставка до пристанище Констанца бяха: хлебна пшеница – 210 евро/тон, фуражна пшеница – 197 евро/тон, царевица – 185 евро/тон, ечемик – 175 евро/тон, слънчоглед – 386 долара/тон.

За да бъдете 100% информирани за зърнените пазари и да получавате актуална информация директно по имейл, направете безплатна регистрация в Агринайзър сега!