Украйна има първите резултати от износа през новия алтернативен коридор, въпреки че за възстановяване на икономиката са необходими дълбоководни черноморски пристанища

Четете още: Цените на рапицата паднаха под критичните 400 евро/т


Това заяви вицепремиерът по въпросите на възстановяването на Украйна и министър на развитието на общността, териториите и инфраструктурата Александър Кубраков, цитиран от Ukrinform.ua.

Украинското правителство очаква до края на октомври да успее да изнесе 1 млн. тона зърно през новия хуманитарен коридор, става ясно от изявление на зам.-министъра на земеделието Тарас Висоцки, цитиран от Ройтерс.

„Условие номер едно за възстановяване на икономиката е възможността за износ през дълбоководните пристанища на Черно море. От момента, в който Русия излезе от „ зърненото споразумение “ , ние започнахме да работим с нов алтернативен коридор. Вече имаме първи резултати – изнесени са близо 1,5 млн. тона“, отбеляза Кубраков.

По думите му от август 2022 г. до юли 2023 г. в страните от Африка, Азия и Европа са доставени 32,9 млн. тона селскостопанска продукция. За изпълнение на по-голям обем е необходимо вниманието да се съсредоточи върху експортната логистика.

„Дунав има много важна функция. Когато пристанищата на Голяма Одеса не работеха, реката пое почти 50% от всички обеми на износ и внос. Това е голямото ни алтернативно трасе“, каза Кубраков.

Той също така отбеляза, че около 85% от шлюзовете на Днепър са в критично състояние и  необходимостта от капиталови инвестиции за модернизация е 165 милиона долара.