По време на експлоатацията на временния морски коридор Украйна е изнесла почти 700 000 тона зърно основно за Европа и Африка.

Четете още: Уточняваме с Украйна датите и условията за одобряване на лицензите за износ

 

Но най-голямо количество селскостопанска продукция се експортира през дунавските пристанища.
Това съобщи министърът на аграрната политика и храните на Украйна Микола Солски по време на срещата на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство в Люксембург. 

„През август открихме временен коридор през Черно море. Той работи благодарение на подкрепата на въоръжените ни сили и доверието на международните партньори. Всеки ден броят на корабите, влизащи в пристанищата, се увеличава. Успяхме да изнесем почти 700 000 тона зърно, но повечето от нашите продукти в момента се изнасят по река Дунав през Румъния“, казва Солски цитиран от пресслужбата на Министерството на аграрната политика и храните в Киев.

От думите му става ясно, че през септември през дунавските пристанища са изнесени близо 2,3 млн. тона земеделска продукция. През август този показател е бил малко по-висок — 2,4 млн. т. Според Микола Солски такива обеми не са достатъчни за експорт на всички селскостопански продукти, предназначени за износ. 

Трябва да изнасяме около 6 млн. тона месечно, за да запазим селското си стопанство като основен отрасъл на икономиката. Възможно е да се осигури такъв обем транспорт само чрез възстановяване на пълноценната работа на дълбоководните пристанища на Одеса“, казва украинският земеделски министър. 

Ограниченията, наложени от Европейската комисия върху някои видове украински селскостопански продукти, не са повлияли на стабилизирането на цените, както очакваха някои гранични страни и цените продължават да падат, споделя още Солски пред агроминистрите от ЕС.

Той също така напомни, че Украйна е разработила нов механизъм за осигуряване на непрекъснат експорт - лицензирането на някои видове селскостопански продукти, чийто износ предизвика най-много притеснения.

Процедурата предвижда издаване на лиценз от украинското правителство в рамките на 30 дни от датата на получаване на заявлението за износ. През това време Украйна информира Европейската комисия и съответната държава за получаването на заявлението за износ. Лиценз за износ от Украйна не се издава без съгласието на тази страна.

 

Микола Солски покани страни, които все още не са решили да се присъединят към прилагането на този формат на сътрудничество.