Загубите в украинския сектор на зърнените и маслодайните култури могат да надхвърлят 3,2 милиарда долара през 2023 г., поради високите разходи за логистика, скоковете при цените на горивата и торовете, както и климатичните аномалии, които заплашват да намалят площите през следващите години, заявиха от сдружението на фермерите в страната.

Преди войната Украйна беше един от водещите световни производители и износители на храни и нейният аграрен сектор бе много печеливш. Тази година, за пръв път украинските власти и фермерите не отчетоха финансови резултати за 2022/2023 г.

В статия за Ройтерс, Аграрният съвет (най-голямата агробизнес група в Украйна) каза, че разходите за производство на пшеница през 2023 г. са били около 146 долара за тон, със средна продажна цена от 102 долара за тон. 

Фермерите харчат 149 долара за отглеждане на царевица, а могат да я продадат за 94 долара. Съветът каза, че през новият сезон производството на слънчоглед и рапица ще бъде нерентабилно и само соята може да донесе някаква печалба на фермерите.

agriniser_new

Производителите казаха, че големите загуби вече са довели до спад в площите за новата реколта. Според Олег Хименко, ръководител на Украинския агробизнес клуб, земеделските стопани ще определят площта, която могат да засеят въз основа предимно на финансовия си капацитет. 

Не само финансовите затруднения, но и лошите метеорологични условия могат значително да намалят обработваемите площи тази есен. Украйна е традиционен производител на зимна пшеница, ечемик и рапица, но тази година условията не са никак благоприятни.

Синоптиците са на мнение, че продължителното отсъствие на дъжд в повечето украински региони е създало неблагоприятни условия както за текущата сеитба на зимните култури, така и за вече засетите растения.

Според тях, най-лоша е ситуацията с почвената влага в областите Одеса, Херсон, Николаев, Кировоград, Виница, Черкаси и Харков, където почвената влага на практика отсъства.

За да бъдете 100% информирани за зърнените пазари и да получавате актуална информация директно по имейл, направете безплатна регистрация в Агринайзър сега!