Цените на рапицата слизат доста под границата от 400 евро за тон.  Във вторник паднаха до 383,50 евро за тон, което е най-ниската котировка от края на май. 

Вяла търговия: 300 лева за тон пшеница дават търговците у нас

 

Натискът идва както от вътрешните пазари, така и от световните пазари, където цените на соята и палмовото масло също напоследък рязко падат, съобщи Agrarheute.

В допълнение към по-голямата от очакваната реколта в ЕС, цените на рапицата се влияят също така от много евтиния украински внос. Според Европейската комисия цените във воюващата страна са около 100 евро по-ниски в експортните пристанища на Черно море, отколкото във Франция.

Анализаторската компания  Strategy Grains значително увеличи оценката си за тазгодишната реколта от рапица в Европейския съюз от 18,9 милиона преди месец на 19,5 милиона тона. Повишената оценка отразява по-добрите от очакваните реколти в Румъния, Полша, балтийските страни и в по-малка степен Германия, Испания и Италия.

Големи количества рапица продължават да постъпват от Украйна към европейския пазар, където беше отчетена рекордна реколта. Украинската рапица, която беше транспортирана с влак до северните и западните страни на ЕС, е много конкурентна в сравнение с местното производство, казат още от Strategy Grains. 

Това означава, че украинските стоки са изключително привлекателни за европейските маслобойни. В настоящият момент по-голямата част от много евтината украинска рапица тече към Западна Европа и осигурява добри маржове за преработвателите

Ниските цени на вноса от Украйна, както и доставките от новата канадска реколта вероятно ще окажат допълнителен натиск върху цените на рапицата в ЕС, прогнозират от Strategie Grains.