Гръцкото министерство на земеделието обяви завършването на процеса по заявяване на интерес за напоителната система на Ксанти, която е включена в програмата „Вода 2.0“. Тази прогрома на Атина е за внушителните 4 млрд. евро и след като бъде изпълнена ще се напояват повече от 1,3 млн. акра. 

Как се прави земеделие в рискова климатична среда?

Независимо от климатичните условия, които ще преобладават през следващите години, управлението на водата за напояване, е един от най-важните въпроси, които съседите смятат, че страната им трябва да решава ефективно.

С язовирите и мрежите, които ще бъдат изградени, има за цел голяма част от водата, която се губи в момента, да се използва за напояване, а зад проекта стои целия политически елит, включително и министър-председателят Мицотакис.

Проектите ще се финансират от Фонда за възстановяване, Програмата за развитие на селските райони за следващите финансови периоди и Националната публична инвестиционна програма. 

Големият проект „Пренос на вода от река Места (на гръцки: Νέστος, ) до равнината на Ксанти“ е с бюджет за строителство от 170 млн.евро. Програмата включва освен изграждане и поддръжка за дълго време. Според зам.-областния управител на областта Костас Куртидис това не само ще осигури вода за този сух регион, но в същото време ще помогне за неговото развитие. Той отбелязва, че проектът е мечта на много политици и не само от години. 

Очаква се системата да започне да работи през 2028 г. и ще напоява 40 000 декара. В района се отглеждат памук, царевица, пшеница. Фермерите няма да дадат нито едно евро за изграждането на обекта. „Нашата цел е да напоим целия Източен Ксанти с грандиозен бъдещ проект, така че равнината да се напоява без разходи за фермерите, защото първичният сектор е много важен. В комбинация с геотермална енергия можем да помогнем особено на нашите фермери“, заключава Куртидис.