Прогнозата, че до 2050 г. в света ще има 10 млрд. гърла за изхранване, кара много организации да търсят начини за справяне с предизвикателството. Предвид това, че световната система за производство на храни произвежда 1/3 от световните емисии на парникови газове и над 70% от тях идват от животновъдството и риболова, растениевъдството и използването на земята, има нужда от промени в земеделския сектор, пише We Forum. 

Френските фермери търсят спасение във фотовотаиците

Има три възможни начина, по които той може да повиши производителността си и същевременно да намали генерираните емисии. И в трите случая се изисква използването на възобновяема енергия. 

Соларните панели повишават биоразнообразието

Соларните панели могат да имат положителен ефект върху засегнатата от воден стрес земя около тях, сочи проучване в Орегон. От него разбираме още, че зоните около панелите са с повече от 300% по-ефективни в управлението на водните ресурси. Именно това стимулира т.нар. агриволтаично земеделие - когато под соларните панели се отглеждат култури.  

Биоразнообразието също извлича ползи от поставянето на соларни панели. Доказателства за това откриваме в 4-годишен експеримент в Австралия с участието на овцевъди, които инсталират панели на земята си, съобщава ABC News. 

По думите на фермерите, овчата вълна се е подобрила както като количество, така и като качество, след инсталирането на соларни панели. Положително се е отразила и пашата на овцете. Тя е поддържала нивото на растежа на трева. Панелите, от своя страна, са осигурили сянка и са спрели засушаването на почвата. 

Геотермални оранжерии

Фермите могат да използват геотермални термопомпи както за отопление, така и за охлаждане на сгради. Те са в състояние да обменят температурата на въздуха и земята през цялата година. 

Окуражителен пример откриваме в лицето на фермерско семейство от САЩ. То е използвало правителствена субсидия, за да инсталира възобновяема енергия в своята малка ферма. 

Отоплението на оранжерия струва 1000 долара на месец с помощта на пропан, но сега струва само 100 долара на месец с помощта на геотермална енергия, споделят Ребека Къцер-Райс и нейният съпруг Марк Гинсбърг. 

През деня оранжерията става супер гореща и вместо просто да изпусне целия този въздух, системата всъщност го улавя и изпомпва топлината обратно в тръби в земята. През нощта, когато навън е много студено, тя изпомпва топлината обратно в оранжерията, допълва двойката. 

Използване на биогаз за отопление на птицеферма

Биогазът е възобновяем източник на енергия, получен от органични вещества като храна и животински отпадъци. Той може да се използва за готвене и отопление като по-устойчива и често по-евтина алтернатива на природния газ. Взимаме пример от фермер в Бутан. Той реши да използва биогаз в своята птицеферма, за да намали сметките си за електричество. 

Сан Ман Суба отглежда 4000 птици. За да ги държи на топло през зимата, той използва оборски тор от свине и млекодайни животни за захранване на собствената си инсталация за биогаз на място. След като по този начин успява да съкрати разходи за отопление, сега Сан Ман Суба планира да преустрои отоплението и на свинефермата си. 



ВИЖТЕ ОЩЕ:

4 начина, по които млекопроизводителите могат да намалят разходите за енергия

Ирландският фермер, който превръща кравешкия тор в дигитално злато

Иновативен проект за агротуризъм в Дубай ще открие 10 000 работни места