В момента цените на почти всички видове зърно са високи. Дори фуражното зърно, т.е. царевицата, е по-скъпо в Европа от и без това много скъпата пшеница. Причината е в търсенето от Китай и други големи страни-вносители, което надвишава значително намалялото отскоро предлагане на царевица и соя от САЩ, Южна Америка и Украйна, пише Agrarheute.com.  

Необичайни, но перспективни бобови култури

Регистрирано е сериозно повишаване на цените на храните и фуражното зърно в такива важни страни-износители като Русия, Украйна и Аржентина. Това развитие вече доведе до ограничения на износа и по-високи износни мита в тези страни. Като резултат се повишават цените на зърното и соята на световния пазар. Колко дълго ще продължи това развитие на цените зависи главно от предстоящата реколта в Южна Америка.

Ако новата реколта в Аржентина и Бразилия се окаже толкова лоша - както пазарите очакват в момента, следващата реколта в Северното полукълбо вероятно ще доведе до забележими подобрения в глобалното предлагане. В Русия например в момента нещата не изглеждат толкова добре за новата реколта от пшеница.

Само в Австралия данните за текущата реколта показват много добри резултати за пшеницата и ечемика, а също и за рапицата. Изключително силното търсене от Китай остава много високо на фона на бързото възстановяване на популациите на свине там и поглъща като прахосмукачка наличните в момента доставки.

На европейския фючърсен пазар цените на пшеницата се повишиха до малко под 216 евро на тон през новата година - това са най-високите цени от сушата през 2018 г. Новата реколта от пшеница през 2021 г. все още се търгува на малко под 195 евро на тон. Европейските цени на царевицата дори са се повишили до 220 евро на тон, което означава, че те са не само на многогодишен връх, но дори по-високи от пшеницата.

Аржентина спира износа на царевица до март

Една от причините за настоящата експлозия в цените на царевицата е, че Аржентина спря да продава царевица за износ до 28 февруари. Министерството на земеделието обяви това миналата сряда. Аржентинското правителство се опитва да осигури адекватно предлагане на местна храна и да ограничи ескалиращата инфлация на цените на храните.

Ходът на водещия глобален износител на царевица Аржентина също бе знак за влошаващите се глобални проблеми с доставките на храни по време на пандемията от COVID-19.

Ла Ниня заплашва реколтата в Аржентина и Бразилия

Аржентина е основен износител на соя и пшеница и най-големият износител на соево брашно в света.

До момента 34,2 милиона тона царевица от сезон 2019/20 са одобрени за износ от общо 38,5 милиона тона, които са били на разположение. Целта на ограничението на износа е, че останалите 4,27 милиона тона ще останат на разположение за вътрешно потребление, за да се осигурят доставки преди новата реколта.

Площите със соята в Аржентина за новата реколта 2020/21 вероятно ще бъдат по-малки от планираните 17,2 милиона хектара поради необичайно сухото време, съобщи Бурската борса за зърно в своя седмичен доклад за реколтата.

Прогноза: Зърното ще държи по-високи цени още няколко месеца

Тази година производството на царевица, соя и пшеница в Аржентина - но също така и в Бразилия - беше значително повлияно от климатичния феномен Ла Ниня. По всяка вероятност реколтите в двете страни ще са по-оскъдни.

Според информация от зърнената борса в Аржентина само 77,2% от очакваната соева площ е обработена до момента. В същото време са отгледани 61,2% от очакваните 6,3 милиона хектара царевица, докато 79,3% от прогнозираното производство на пшеница в страната за 2020/21 също е събрано. Аржентинските фермери биха могли да получат около 16,8 милиона тона пшеница от полетата тази година.

Експортните цени на пшеницата в Русия нарастват стръмно

В Чикаго фючърсите на пшеницата също се повишиха до шестгодишен връх, тъй като се предполага, че руският износ ще намалее значително поради квотата за износ и че глобалното предлагане ще продължи да се влошава в резултат на това.

Русия, най-големият износител на пшеница в света, ще въведе квота за износ на пшеница, ръж, ечемик и царевица, която ще ограничи износа до 17,5 милиона тона за периода от 15 февруари до 30 юни, както и данък върху износа на пшеница от 25 евро на тон в този период.

Руската консултантска компания СовЭкона очаква износът на руска пшеница да бъде около 36,3 милиона тона, в сравнение с по-ранните перспективи от 40,8 милиона тона поради въведената квота за износ, за да се контролират цените на вътрешните храни.

Някои фермери в страната могат да забавят продажбите на пшеница до юли, докато се очаква квотата да приключи, казват анализатори.

Експортните цени на руската пшеница наскоро продължиха да растат вследствие на предстоящия данък върху износа на пшеница, обясняват те.

Миналата седмица руската пшеница със съдържание на протеини от 12,5% се продаваше в пристанищата на Черно море за 262 долара на тон, което е с 5 долара повече от предходната седмица.

Анализаторите съобщават също, че след средата на февруари, когато бъде въведен данък за износ, пшеницата ще се предлага за 270 долара за тон.

 

 

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

12 бизнес идеи за фермери за 2021 г.

Наталия Шукадарова: Основният ни фокус е върху екосхемите в директните плащания

Русия въвежда ограничение на износа на зърно