Добро е състоянието на пшениците към момента, като се има предвид ситуацията, в която покълнаха и изникнаха посевите. Няма притеснени колеги, всичко си върви както трябва, няма  плашещи ниски температури, по-скоро времето е по-топло от обичайното за сезона.

Прогноза: Зърното ще държи по-високи цени още няколко месеца

Така обобщи състоянието на пшеницата в Добричка област Радостина Жекова, председател на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите. „Надявам се растенията да презимуват спокойно и температурите да паднат по-ниски, тъй като по-топлото време може да провокира посевите да тръгнат по-рано“, допълни производителката. Синоптиците обещават малко студ и валежи, очакванията на земеделските стопани от Добруджа са да се сбъднат прогнозите. 
„Ние влязохме да сеем при много сериозен дефицит на влага. Към този момент падат периодични валежи. За съжаление има региони, които имат сумарно от септември до сега по 20-30 литра дъжд. Това е абсолютно недостатъчно за следващото развитие на пшениците и за предстоящата сеитба на пролетници, макар че към момента дава нужната влага“, коментира още Жекова. 
 

Оскъдните запаси от влага до 30 литра са отново край морето. След продължителната суша в крайморските общини е заваляло едва в началото на декември. В тези общини, в които през лятото на 2020 г. пропаднаха до 85 % от площите с пшеница и на места добивите бяха около 50  кг/дка, има сериозен дефицит на влага, който е заложен още от засушаването през 2019 г. 

Имаме нужда от дъжд, трябва да се натрупа почвена влага, за да се преодолеят последствията от сушата на 2020 г. Влага има в 25-сантиметровия слой, но оттам надолу няма. Затова дъждовете са крайно необходими. Дано синоптиците познаят и настина завали в Добруджа, особено край морето“, не крие надеждите си Радостина Жекова.

Посевите от близо 1 млн.200 хил.дка с пшеница са закалени, потвърдиха и от Добруджанския земеделски институт. Към момента има влага, но почвата се нуждае от сериозен сняг или дъжд, за да компенсира загубите от няколко сухи стопански години, категорични са и учените.