Както всичко показва, годината ще приключи с положителен знак за пазара на селскостопански стоки, а 2021 г., която поема щафетата, се очаква да продължи темпа на ръст, осигурявайки значителна подкрепа на цените на повечето продукти, информира ypaithros.gr.

Ужасната реколта от рапица в Европа ще доведе до дефицит

Според Rabobank тенденцията няколко държави да складират основни хранителни продукти в комбинация с въздействието, което се очаква да окаже метеорологичното явление Ла Ниня, предвещават нов цикъл на повишаване на цените на земеделската продукция. Той ще продължи поне до средата на 2021 г.

Пшеницата, соята и царевицата, чието търсене вече е силно и ще продължи на расте, отново ще играят водеща роля в този цикъл. Не толкова благоприятни изглеждат перспективите за продукти като захарта, кафето и памука.
2020 г. беше безпрецедентна година, но световната верига за хранително-вкусова промишленост реагира добре, гарантирайки, че доставките на храни в световен мащаб остават незасегнати въпреки запасите както на потребителите, така и на страните, заяви главния стоков анализатор на Rabobank Стефан Фогел.

По думите му условията днес позволяват на фермерите да поемат дъх след много години упорито ниски цени.

Що се отнася до царевицата, казва Фогел, цените са се повишили до 6-годишни максимуми тази година въпреки факта, че запасите са се увеличили през сезон 2020/2021. Това вероятно ще бъде компенсирано от увеличеното глобално търсене. В същото време Ла Ниня ще продължи да заплашва увеличаването на реколтата в няколко страни производители.

През изминалата година соята бе сред културите, които бяха подложени на най-голям натиск. Станахме свидетели на два сезона свръхпредлагане и търговска война между САЩ и Китай. Програмата за внос на Пекин, в опит да възстанови поголовието, промени драстично пейзажа, тласкайки цените до най-високите нива от 4 години насам.

Тази възходяща тенденция според експертите от Rabobank ще продължи и през 2021 г., продиктувана от силното търсене от страна на Китай.

Банката прогнозира още, че през следващите месеци доларът ще се възстанови.  Това ще се отрази негативно върху износа на САЩ.

 

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

2020 г. в зърнопроизводството: Белязана от суша и срив в добивите

Зърното година по-рано: По-ниски добиви, но и увеличено производство

Черна и синя пшеница? Новата мода в зърнопроизводството