В семейството на бобовите култури има многообразие от видове, които имат селскостопанско значение. Някои от тях са били отглеждани от дълбока древност. Те се ценят най-вече като източник на протеини, пише Agrostory. Изданието напомня за няколко бобови култури, които имат потенциал да бъдат отглеждани.

13-те нишови култури на двама предприемчиви братя

Грах, зимуващ под снега

Оказва се, че в последно време земеделските производители и селекционери обръщат все по-голямо внимание на зимната форма на тази култура, позната още като Pisum sativum. Интересът е провокиран от възможността по-ефективно да се използва селскостопанската техника. В стопанствата, където се отглежда значителен асортимент от пролетни култури, основното натоварване върху техниката идва именно през пролетната сеитбена кампания.

Използването на зимен грах позволява част от натоварването да се пренесе през есента. Опитът показва, че тази култура може да се сее по-късно.

За зимния грах е характерно, че след студените зимни дни възобновява своята вегетация, преди още да сте засели пролетната му версия. Поради това той успешно използва натрупаната влага и не страда от пролетните суши. Ако растенията все пак биват повредени от ниските температури или вредители, те са способни да се възстановят. Други преимущества: по-ранни срокове на съзряване, по-високи добиви в сравнение с пролетния грах и способност да обогатява почвата с азот.

Крилат грах, който … не  е грах

Това е една от културите, които отдавна заемат достойно място във фермите в Европа, Австралия и Южна Америка. Има изискан вкус и поради това е обичан от кралицата на Великобритания Елизабет Втора.

Този грах, който не е точно грах, е растение от семейство Бобови Нарича се още четирикрил пурпурен или тетрагонолобус (Тetragonolobus purpureus). Плодът му е с оригинална форма – четириръб боб с ребра, украсени със своеобразни крила. Именно оттук идва названието му крилат грах.

грах

Тази култура е задоволително непретенциозна. Обича слънчевите места, но не се развива добре в условия на излишна влага. Не понася и сланите. Реколтата от млади бобчета може да бъде събрана още на 8-10-ата седмица.

Грах „конски зъб“

Научното му название е Lathyrus sativus. Среща се още като плосък грах, угловат грах и др. Това древно растение, което е отглеждано още по време на Римската империя, може да бъде възродено.

Боб мунг – фаворитът на източната култура

Дълго време учените смятаха, че бобът мунг е вид фасул и го отнасяха към едноименния род. Неговото научно име звучеше като златист фасул или азиатски фасул. След това изследователи забелязаха в културата черти, които го отличават. Поради това сега латинското му название е Vigna radiata.  

Боб мунг е древна култура. За нейна родина се смята Индия. Една от причините да става все по-популярен в последно време са диетичните свойства на семената му. Макар да е бобово растение, той се отличава от другите представители на семейството по това, че не води до образуване на газове, подуване на корема и чувство на тежест. Зърното съдържа доста протеини – 21-23%, а също така целулоза, но по-малко въглехидрати.

 

Урд – нещо като боб мунг, но черно

Друга интересна култура е урд. На външен вид тя почти не се отличава от боб мунг, но семената й не са зелени, а черни. Литенското название на растението е Vigna mungo.  

По своя състав и полезни свойства урдът е близак до боб мунг. Семената му съдържат 20-24% от ценния протеин. Консумацията му не води до метеоризъм.

Адзуки

Тази култура е известна с латинското си название Vigna angularis. Близка е до боба мунг и урда. Започват да я отглеждат хиляда години преди н.е. в Хималаите. Днес я консумират преди всичко в Япония, където популярността на адзуки отстъпва само на соята. Зърното на тази култура се цени заради високото съдържание на фибри.

 

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Култивираните дренки се оказват изненадващо добър бизнес

Производител: Аспержите сами си намират пазар

Топ 15 нишови култури за износ