Цените, достигнати през месец ноември, ще бъдат актуални и за следващите няколко месеца. При всички култури те са едни от най-високите спрямо рекордните нива от 2012 г. Единствено ечемикът се изкупува по-евтино в сравнение с 2018 г., изчисляват от Центъра за икономически изследвания в селското стопанство (CAPA).

Борси: Пшеницата влезе в новата година на добри цени

Техните прогнози за месец януари са следните: хлебна пшеница – 385 лв./тон, фуражна – 370 лв./тон, ечемик – 290 лв./тон, царевица – 355 лв./тон, слънчоглед – 850 лв./тон.

Брутната продукция от зърнени и маслодайни култури през 2020 г. се очаква да бъде с около 6% под нивата спрямо година по-рано, продължават от CAPA. Предварителната оценка на Националния статистически институт (НСИ) обаче е за още по-голям спад – 13% при зърнените и 9% при маслодайните култури.

Анализатори: Големият спад в реколтата през 2020 г. с около 15 – 17% ще бъде компенсиран частично с ръст в цените от 10%.

При 5% увеличение на директните плащания в ОСП 2021 – 2027, площите с основните зърнени и маслодайни култури могат да нараснат с около 1,1% годишно до 2027 г., твърдят от CAPA. От друга страна обаче, Зелената сделка ще се отрази върху производството и площите, което ще се усети по-осезаемо към средата на десетилетието.

По техни данни засетите площи с есенници са с 2–3% по-малко спрямо година по-рано – 1,2 млн. ха с пшеница, 115 хил. ха с ечемик, 120 хил. ха. с рапица. Ако зимата е благоприятна, това намаление може да бъде компенсирано от пролетниците, твърдят анализаторите.

Ситуацията в Черноморския басейн

FOB цените от Украйна към края на месец декември се запазват спрямо месец по-рано – хлебна пшеница на 254 долара/тон, ечемик на 220 долара/тон, фуражна пшеница на 250 долара/тон. При царевицата FOB цената е 236 долара/тон, а слънчогледовото олио достигна връх от 980 долара/тон. 

На годишна база цените в Украйна са с 25% нагоре. Не се очакват съществени изменения до края на месец април.

Поскъпването на продоволствените суровини в Русия карат властите да предприемат мерки срещу инфлацията. Страната предвижда квота и мито за износ на зърно от 15 февруари – около 30 долара/тон при пшеницата. По данни на ИКАР това ще увеличи световните цени, като през месец февруари FOB цената от Русия ще достигне 260 долара/тон, а изкупните цени могат да паднат с 20 долара/тон.