Прогнозите за реколтата в новия зърнен доклад на Департамента по земеделие на САЩ (USDA) тласнаха цените на пшеницата леко надолу, а още един фактор допринесе за това - по-благоприятните метеорологични прогнози в Съединените щати, съобщи специализираното земеделско издание All About Feed.

Страната е изнесла земеделски стоки за над 6 млрд. евро за една година

В началото на търговията в понеделник в Чикаго цените на пшеницата от най-търгуваните договори (септември и декември) паднаха с над 2%. Това означава, че прогнозите за времето в момента имат по-голямо влияние върху цената на пшеницата, отколкото резултатите от месечния отчет за зърното.

В доклада на департамента изненади няма.

Коригираната нагоре прогноза за реколтата от пшеница в Русия вече бе включена в търговията. Според изчисленията се очакват 88 млн. тона.

В Австралия, Канада и Китай реколтата от пшеница засега също се оценява да бъде по-висока от преди месец.

От друга страна, оценките за ЕС и Индия са занижени.

Колкото до запасите, там нещата стават по-сложни.

USDA оценява световното производство на пшеница с около 8 милиона тона по-високо - т.е. на 780 милиона тона.

Запасите от миналогодишната реколта обаче са ревизирани надолу, което означава, че общата наличност на пшеница е по-малка. В комбинация с нарастващо потребление (до 789 млн. тона), заключението е, че запасите ще намалеят малко в края на годината до 267 млн. тона.

Ако последните прогнози за по-добри условия за развитие на културите се сбъднат, цените отново ще бъдат под натиск. Разбира се, остава надеждата, че те може да тръгнат нагоре при влошаване на обстоятелствата.

Накратко, търговията в момента гледа повече прогнозата за времето, отколкото числата. В Париж цените на пшеницата останаха доста стабилни миналата седмица.



ВИЖТЕ ОЩЕ:

Нови 4 кораба със земеделска продукция отплаваха от Украйна

Явор Гечев: Държавата трябва да пази интересите на родните производители

Земеделец: Цената на царевицата ще достигне 650 лв./тон