Нови четири кораба със земеделска продукция отплаваха от украински пристанища на Черно море. Споразумението за износ на зърно се изпълнява на фона на поредните взаимни обвинения за атаки между Москва и Киев.

ЕК одобри държавната помощ от 426 млн. лв. за българските фермери

21 кораба с 563 000 тона продукция са напуснали трите украински пристанища (Одеса, Черноморск и Южни) през първата половина на август по споразумението, подписано през юли с посредничеството на ООН и Турция. Общо 23 милиона тона украинско зърно трябва да стигнат до световните пазари.

Изпълнението на зърнената сделка е сред темите на утрешната среща в Украйна между генералния секретар на ООН Антониу Гутериш с президента Володимир Зеленски и турския му колега Реджеп Ердоган.

Шефът на ООН отива в Украйна, среща се със Зеленски и Ердоган в Лвов
Ще бъде обсъждан и проблемът със Запорожката АЕЦ. Властите в областта призоваха ООН да осъди обстрела, за който обвиняват украинската страна.

Сепаратистите в Луганската република твърдят, че украинските сили са атакували Первомайск със система Хаймарс и е убит цивилен.

От Киев съобщиха за масирано руско настъпление в Донбас и ракетни атаки в Одеска област и Харков.

В поредното си обръщение президентът Зеленски призова жителите на окупираните украински територии да не се приближават до военните обекти на руската армия. Това става след серия експлозии в анексирания от Русия Крим, за които Москва призна, че са дело на въоръжени групировки, лоялни на Украйна.

Междувременно стана ясно, че американската Агенция за международно развитие (USAID) отпуска 68 млн. долара за закупуване и износ на украинско зърно, съобщи Wall Street Journal, цитиран от БНР.

Според изданието средствата ще бъдат използвани за осигуряването на до 150 000 тона пшеница чрез Световната програма по прехраната на ООН. По този начин ще бъде осъществена най-голямата сделка за износ на зърно от Украйна от началото на войната.

Според ръководителя на USAID Саманта Пауър така ще се помогне на "хора в страни, където има остър глад и недостиг на храна" като е нужно да се направи много повече за възстановяването на света от последиците на войната на Путин в Украйна.