Шест пъти повече украински слънчоглед е влязъл в страната спрямо миналата година. Това каза служебният министър на земеделието Явор Гечев по повод проблемите и оплакванията на българските зърнопроизводители с пристигащите тирове от Украйна

ЕК одобри държавната помощ от 426 млн. лв. за българските фермери

“Подкрепата към Украйна е факт, но и европейските ни колеги трябва да знаят,че близостта ни се отразява на българския пазар. 
У нас влязоха огромни количества слънчоглед и продължават да влиза и пшеница. Това доведе до пренасищане на месния пазар. Тук на практика има повече отколкото ни трябва, а на другия край на света няма. 
Нашата роля е да покажем, че има контрол на държавата, когато нещо влиза от държава извън ЕС и има други стандарти на производство. ние трябва да сме сигурни, че в тази продукция няма ГМО, че отговаря на европейските изисквания и на фито-санитарните изисквания за чистота”, каза Гечев пред bTV. 

Той напомни, че през миналата година у нас са реколтирани 8,5 млн. т пшеница. “Украйна произвежда пшеница повече от България и Румъния взети заедно. Нали се сещате как 20 млн. тона трябва да минат през България, Румъния и Полша, които ще пренаситят пазара в тези държави. 
А българската държава трябва да пази интересите на собствените си земеделски производители”, посочи Гечев и напомни и защо цената на нашето зърно е по-висока от тази на държави извън ЕС.  

“Щом нашият слънчоглед бъде прибран, ще се получи пренасищане при преработвателите, а министерството на земеделието трябва да пази интересите на нашите производители, а също и на потребителите чрез качеството”, обясни министърът. 

По повод горещата точка, в която се превръна ГКПП “Капитан Андреево” той посочи, че на границата в момента няма опашки, а целият контрол по товаро-разтоварната, лабораторната дейност, а също и по фито-санитарният контрол се извършва от Агенцията по храните.

На въпрос за кадровите промени, които се правят от служебното правителство и в частност на обвиненията на бившия министър Иван Иванов, че се назначават близки до ГЕРБ хора, Гечев отвърна:

“15 000 души работят в структурите на министерството, аз съм сменил трима - двама директори на горски предприятия, които по-скоро се връщат на работа, защото те са си от системата и няма нищо партийно в тях, и един член на борда, който впоследствие стана директор на “Напоителни системи”, който е член на ръководството на БСП- Етрополе. Вчера назначих още един директор, който също е член на БСП”.

По думите на служебния министър има доста забавена работа в министерството от предходния политически кабинет. 

“Има много проблеми, защото секторът е такъв. Ако се търсят нарушения, винаги могат да се намерят. Също има много странни неща и несвършена работа, но не умаловажавам колегите и това, което са свършили”, обобщи Гечев.