Добиви от 500-600 кг/дка за царевицата в Разградско очакват стопани от региона, стана ясно по време на открития Ден на царевицата в град Лозница, организиран от Института по царевицата в Кнежа, с домакин – ЕТ „Стефан Пенев – НИМ“.

Гласувайте: Какво очаквате от служебния земеделски министър?

Ежегодното събитие привлече земеделците от различни региони на страната, които можеха да видят десетки български и чуждестранни хибриди царевица. Домакинът Стефан Пенев направи прогноза за добивите и заяви, че културата все повече се налага в българското производство.

"Тя е много пластична, доходоносна, рентабилна и с висок потенциал. При подходящи климатични условия тя може да даде добиви от 1,2 тона до 1,5 тона. Такива добиви от друга култура няма как да се получат", обясни земеделецът, цитиран от БТА. 

Според него българската селекция царевица заслужава все по-голямо внимание, като подчерта, че технологичните особености при производството на културата са специфични. По думите му на полето му много отчетливо се вижда кой хибрид как се изявява при тази сушава година. 

Очакванията на Стефан Пенев са изкупната цена на царевицата тази година да достигне 650 лв. на тон. 

На опитното поле в неговото стопанство експерти от десет фирми представиха пред фермерите как се развиват отделните хибриди, като дадоха и ценни съвети по отношение на някои от болестите и причините, които са ги предизвикали. Амбицията на Стефан Пенев е Денят на царевицата да стане традиционен, защото по думите му тази култура е все по-важна за земеделието.