Плодовете са ключов елемент от здравословния начин на хранене. Те съдържат ценни хранителни вещества, включително витамини, минерали и фибри. Затова не е никак чудно, че се възприемат като храна от основно значение и редовно присъстват на българската трапеза.

Празничен лукс: Японски ягоди по 60 долара

Във всяка страна има установени предпочитания към един или друг плод. Някои от тях са характерни за местните природни условия, а други са внос. Това, на свой ред, се отразява на цената им. Друг фактор, който влияе на цената, са начинът на производство и крайният продукт. Това може да бъде любопитно за земеделците, които се занимават с отглеждане на плодове и търсят нова ниша, която да разработят.

Разглеждайки класацията на 10-те най-скъпи плодове в света на Enterprise Apps Today, може да почерпите идеи или да се вдъхновите за нещо ново в стопанството ви.

Пъпеш Юбари Кинг - 30 000 долара

Първокласният пъпеш се бере по хълмовете на Юбари, Япония. Поради изключителните си качества, често е отглеждан предимно за богати и знатни.

Трапезно грозде Ruby Roman - 8 400 долара

Друг скъп японски плод е гроздето Ruby Roman. То произхожда от провинцията Ишикава, където може да бъде купено и отглеждано. Често може да бъде видяно на търгове за ценилети.

Диня Densuke - 6 1000 долара

Японският остров Хокайдо е мястото, където най-често се бере динята Densuke, позната още като абаносова диня. В момента тя се нарежда сред най-ценните както в Япония, така и в целия свят.

Манго Taiyo No Tamago - 3 000 долара

“Яйцето на слънцето” може да бъде видяно в изобилие в префектура Миязаки. Оттам се доставя в цяла Япония.Често това манго се продава на търг. През 2017 г. една бройка бе купена за рекордните 3744 долара.

Ананас Heligan - 1 500 долара

Ананасите Heligan се отглеждат в специално разработени вдлъбнатини, които непрекъснато се затоплят. Разходите за грижа, съхранение и транспортиране допринасят за високата им цена на бройка.

Дини във формата на куб - 800 долара

Цената на динята зависи до голяма степен от нейната големина и идеалните вертикални ивици. Технологията на производство произхожда от Япония. Започва да се развива още през втората половина на 70-те години на миналия век.

Ягода Sembikiya Queen - 85 долара на опаковка

Ягодите, класифицирани като ягоди Sembikiya diva или Nyohou, произхождат от 1834 г. и дължат името си на известен магазин за плодове в Токио. Всяка опаковка с 12 плода струва $85. Производителят внимателно подбира всяка ягода и я опакова.

Портокал Декопон - 80 долара

Той е най-вкусният представител на семейството на цитрусовите плодове. Въпреки непосилната си цена, този портокал винаги изглежда елегантно на рафтовете на магазините за хранителни стоки.

Ябълки Sekai Ichi - 12 долара

Тези ябълки са признати като най-скъпите ябълки в света. Берат се в Япония и се предлагат за над 20 долара всяка в търговците на дребно. Първоначално ябълките са отглеждали в град Мориока, но сега овощните градини са предимно в Аомори.

Круши във формата на Буда - 9 долара

Специфичната форма на крушите се постига чрез използването на отливки. Производството им е традиция за фермерите в китайската провинция Хъбей.



ВИЖТЕ ОЩЕ:

Дуриан - най-желаният плод в света

Фермери се опитват да създадат нова продуктова ниша

Цел: До 40 доставки годишно на биохрани по училищните схеми