Производители на жълъди от няколко страни се опитват да създадат нова продуктова ниша. В последно време различни хранителни продукти получават оценката “супер”. С такава чест бяха удостоени и жълъдите. Те станаха звезда в кулинарно шоу в рамките на Международния конгрес в Португалия, посветен на производството на жълъди за консумация от човека, пише Agroportal.
Британците избират да отглеждат ядки заради горещото време
Според участниците в конгреса, сред които имаше представители от Алжир, Мароко, Испания, Португалия, Тунис и Италия, отглеждането на жълъди за храна е перспективно направление. По време на събитието бяха подчертани качествата на културата като хранителен продукт и нейната устойчивост. Жълъдите съдържат редица биологично активни вещества при ниски емисии на въглероден диоксид. Освен това са засищащи и вкусни.
Една от компаниите - организатор на конгреса, представи възможностите пред земеделците и обяви, че разработва иновационни решения за земеделския сектор, базирани точно на влагането на жълъди в продуктите.
За да бъдат разкрити качествата на плодовете, участниците в конгреса са могли да опитат ексклузивно меню, приготвено в ресторант Cor de Tangerina. То се е базирало на продукти, получени от жълъди - като брашно и кафе.
Фактът, че жълъдите съдържат комплекс от хранителни вещества, е известен отдавна. Те са с високо съдържание на протеини, въглехидрати и мазнини, съдържат минералите калций, фосфор и калий, както и важния витамин ниацин. Тъй като обаче съдържат и горчиви танини, трябва да бъдат обработени.
Съвременните хранителни технологии позволяват значително да се ускори процесът на обработка. В днешно време любителите на културата правят захаросани или карамелизирани жълъди у дома и в малки количества, но търговското производство на жълъдово брашно е друга история.
ВИЖТЕ ОЩЕ:
Шоколадовата лоза - рядка, но все по-заинтригуваща култура
Млад фермер видя бъдеще в цветовете от тиква
0 КОМЕНТАРА