Беритбената кампания на плодове започна през тази година по-късно, а част от реколтата е компрометирана. Късните пролетни студове и влошените метеорологични условия допринесоха за изоставането в набраните количества. 

Иван Кабуров: Аграрното министерство да върне районирането на страната по земеделски култури

Най-сериозно изоставане има при добивите от кайсиите, които измръзнаха по време на цъфтеж. Аграрната статистика отчита, че реколтата от т.нар. „царски плод“ е с 94.2% по-малко, а площите, от които са събирани кайсии са с 92.2% по-малко, с над 25% спада и средният добив.

Подобна е картината и при прасковите, но за тях активната беритбена кампания все още предстои, а и производителите отчитат почти 40% по-висок добив. 

При седмичните ценови изменения в търговията на едро с основните плодове и зеленчуци тенденцията сочи надолу. Вносните ябълки и черешите са осезаемо по-евтини в сравнение със седмица по-рано. 

Заради пропадналите площи с плодове в сряда представителите на Националната браншова камара "Плодове и зеленчуци“ проведоха последователно срещи в аграрното министерство и в Комисията по земеделие в Парламента. Те настояват да получат обезщетенията си, за да продължат да поддържат градините, по които има постоянни разходи, независимо от липсата на реколта.

Става дума за около 40 000 дка пропаднали овощни градини, почти половината, от които се намират в Сливенска област.