В края на годината мнозина искат да се поглезят. Следвайки това желание, някои производителите са се ориентирали към предлагането на висококачествени плодове и зеленчуци, които покриват критериите за лукс и уникалност. Точен пример за това откриваме на международния пазар.

Български малини и ягодоплодни покориха изложение в Германия (снимки)

От известно време търговец внася висококачествени ягоди от Япония, отгледани в оранжерии, които успешно продава на дребно. Един пакет от девет ягоди струва 60 долара. Плодовете се предлагат в няколко цвята - бяло, розово и червено, пише Hortidaily.

След успешен тестов сезон миналата година, сега търсенето е още по-голямо.

Сезонът едва започва и поради успеха от миналата година, когато разпродадохме всичко, тази година ще пуснем на пазара повече продукция – с около 25-30% повече , казва Робърт Шуелър от Melissa's. Според него премиум продуктът е удар в десятката. Наблюденията му сочат, че най-търсените са белите и розовите ягоди.

Всяка една от тях изглежда перфектна, допълва Шуелър.

Плодовете се продават в едноцветни или смесени цветни опаковки и в различни размери, от 6 до 12 броя. Най-силно е търсенето в дните между празниците през декември и Свети Валентин.

„Въпреки че ягодите са достъпни в търговската мрежа в САЩ целогодишно, през зимата от ноември до март/април предлагането може да е оскъдно, тъй като повечето от тях се отглеждат в Калифорния или Флорида. Затова се възползваме от възможността да представим японски ягоди, отгледани в оранжерии”, разказва Шуелър.

Ягодите от Япония се търсят не само от частни лица, но и от готвачи. Те се предлагат в менютата на луксозни ресторанти и на висок клас пазари в Лос Анджелис, Ню Йорк и Маями. Въпреки че цените в момента са около 60 долара на дребно за пакет от девет горски плода, ценообразуването е по-конкурентно с течение на сезона, между 40 и 60 долара с наближаването на Свети Валентин.

Тези японски ягоди са като трюфелите. Те са изключително преживяване за клиента. Цената е висока, но получавате висококачествен продукт, казва още Шуелър.



ВИЖТЕ ОЩЕ:

Дали пак гъските няма да изядат парите за субсидии?

Стъпка по стъпка към плодовия рай на една семейна биоферма

Как се печели от масло от тиквени семки?