Изминалата година бе маркирана от устойчивата тенденция за увеличаване на дела на микотоксините във фуражите за селскостопански животни в редица европейски страни. Данните за това откриваме в общ доклад на компаниите Alltech и SGS. Те са направили анализ на реколта`2021 в Европа, информира rosng.ru.

Стотици тонове пипер, мед и ядки са спрени по границите ни през 2021 г.

За целите на анализа специалистите са взели 1200 образци от пшеница, ечемик, царевица, тритикале, слама, сено от люцерна и др. от ферми в Русия, Беларус, Украйна, България, Великобритания, Унгария, Германия, Гърция, Дания, Нидерландия, Ирландия, Испания, Литва, Латвия, Сърбия, Словакия, Хърватия и Чехия.

Във фуражите от страните в Източна и Централна Европа са установени умерено или високо съдържание на микотоксини. Във всички образци има средно над 4,34 микотоксина. Над 86% съдържат не по-малко от два опасни елемента. Същият дял е установен и през 2020 г. В царевицата се забелязва ръст спрямо година по-рано на дела на афлатоксините. Сега те се срещат в 24% от над 600 изследвани образци от културата. При това в 4,2% от царевицата е регистрирано повишаване на допустимата за ЕС концентрация на афлатоксина В1. През 2020 г. този тип нарушения са били само 0,36%.

В 83% от образците от царевица изследователите са открили фумонизина, в 90% - трихотецин тип B, а в 96,7% - фузаринова киселина. Като цяло трихоцетини тип В са открити в 87% от зърното, а в други 43% - тип А.

Тази киселина представлява особена заплаха за фуражите и културите, тъй като засилва действието на други микотоксини, отбелязват специалистите.

Отделно най-голям дял на токсина  Т-2 е регистриран в царевицата от Украйна. В сламата от Дания е открита висока концентрация на деоксиниваленол.

Повишаването на дела на микотоксините се обяснява с екстремната суша в Централна и Източна Европа. Най-голяма роля по думите на специалистите тя е изиграла за образуването на афлатоксина.

 


ВИЖТЕ ОЩЕ:

Отново вносният пипер е първенецът в спрените храни с пестициди за 2020 г.

Предимства и недостатъци на сламената постеля

Мед и лешници с пестициди на границата