Британски учени разработиха „плуващо“ роботизирано устройство, с което безопасно може да се взимат проби от зърно на различна дълбочина в силозите и складовете. Проектът цели да се понижат загубите на реколта по време на съхранението й, информира farminguk.com.

Давос: 10 навика, които ще са необходими на агронома през следващите 5 години

Очаква се, че всяко едно от роботизираните устройства, които са получили името Crover, ще може на година да пести по груби сметки 380 тона зърно – пшеница и ечемик.

Лошите условия за есенните посеви, пролетната суша и неотдавнашните проливни дъждове навлякоха сериозен спад на зърнената реколта във Великобритания. Проблемите не изчезват и след постъпването на зърното в склада. Има трудности в мониторинга, нивото на влажност и температурата не може да се регулира. Всичко това води до появата на вредители и плесен, които костват над 20% загуба на реколтата.

В рамките на новия проект Innovate британските учени създадоха първото роботизирано устройство, предназначено да взема проби от зърното. То ще бъде тествано през следващите 18 месеца в няколко предприятия за зърно, ферми и кооперативи.

Загубите след прибирането на реколтата имат сериозни финансови последствия повсеместно, казва Лоренцо Конти, експерт и участник в проекта от стартъпа Crover Ltd.

Четири и половина милиарда души на година са изложени на въздействието на опасни микотоксини от зърнената плесен, които замърсяват 25% от световните хранителни запаси. Въглеродната следа от загубите по време на съхранението на зърно възлиза на 6% от световните емисии на парникови газове от хранителни отпадъци. Целта на нашата компания е да подобри системата на съхранение на зърното, помагайки да се повиши устойчивостта на веригата на доставки и по-широката глобална хранителна система, допълва Конти.

Патентованата технология, лежаща в основата на робота Crover, му позволява да „плува“ в насипни материали, каквото е зърното. При това устройството осъществява контрол върху състоянието на продукцията, не оставяйки нито едно зрънце непроверено.

В момента проби се взимат само от повърхността, тъй като процесът е опасен за хора. Новото устройство ще може автономно да взима проби от цялото хранилище без участието на оператори.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Слънчоглед: Спука ли се балонът?

Изграждат пристанище за зърно край Силистра

Земеделец: Пазарът на слънчоглед носи добри новини

 

Следете новите технологии в селското стопанство и на cap4us.agri.bg.