Добър старт на новата кампания по добиване на манов мед отчитат пчеларите в Странджа.

Гласувайте: Планирате ли да прилагате някоя от Екосхемите?

Вече 24 години Манол Тодоров измерва електропроводимостта на меда в Странджа. С този показател се определя дали готовият продукт е манов. По стандарт всеки мед с електропроводимост над 0.8 милисименса (mS) е манов.

Поне 0.95 mS електропроводимост, за да бъде медът манов

Средните проби от няколко кошера, които Тодоров е взел тази седмица показват между 1.1 mS и 1.5 mS в зависимост от пчелините. Заради регистрацията на защитено наименование за произход „Странджански манов мед“ показателите са завишени – необходими са над 0.95 mS, за да бъде медът със защитено наименование на произход (ЗНП), но засега производителите не срещат затруднения да отговорят на европейските изисквания.

Най-високата измерена електропроводимост у нас за всички времена е 2.3-2.4 mS. 

Дълги години продължи работата докато се защити Странджанския манов мед като наименование с произход. „След като регистрирахме ЗНП цената на мановия мед се повиши, качеството е гарантирано. Регистрацията изтегли нагоре цената и на обикновения манов мед, защото в Странджа има производители, които вадят манов мед без защитено наименование“, сподели още Манол Тодоров, който е председател на пчеларско сдружение „Странджански манов мед”. Той е инициаторът и основният двигател за европейската регистрация на мановия мед от Странджа. 

Всеки пчелар, чийто пчелини се намират очертания географски район в Странджа, може да подпише договор за проверка и контрол. След като спазва правилата и изискванията на продуктовата спесификация е възможно да кандидатства и да произвежда "Странджански манов мед" със ЗНП.

„Иска се работа, но всеки има право, а не само ние да го произвеждаме, защото сме го регистрирали. Все още сме твърде малко и не можем да произведем търсеното количество мед“, разказва още Тодоров.

Засега едва 5 човека произвеждат манов мед със защитено наименование на произход, а вече са минали 4 години от регистрацията. Необходимо е стотици пчелари да правят този ценен продукт, за да се отговори на търсенето на търговците. „Те не се интересуват от 100 или 1000 буркана, а искат значителни количества. Големият проблем е, че няма производство и засега стоим на едно и също място.“, категоричен е опитния пчелар.

Протноза: Цената на меда ще натежи с още 5 лв./кг 

През миналата година Манол Тодоров е посрещал гости от Япония, които имат интерес към закупуване на манов мед. Но нашето производство не отговаря на търсенето, нужни са много повече пчелари и повече мед. 

Все пак той е убеден, че тази пречка ще бъде преодоляна, защото има пазар за странджанския манов мед и най-вече има добра цена. Средната цена на буркан от 720 г на дребно е 20 лева, а другите видове мед се търгуват между 10-12 лева, само при акациевият мед има по-висока цена от 17-18 лева за буркан.

Досега на много места в страната е провалена реколтата от рапица, акацията почти нищо не е дала, затова се очаква медът през тази година ще бъде с около 5 лв./кг по-скъп, сочат прогнозите на Манол Тодоров. Следва пашата на липа, букет и слънчоглед, но като цяло добивите ще бъдат по-малки.  
В Странджа засега пчелите работят много добре и бързо натрупват мед в магазините.

Истинската мана е в своята стихия от 2-3 дни, докога ще продължи обаче не може да се прогнозира. В момента се събира мана от листните въшки, следва маната от жълъдите и накрая през юли - август е маната от средиземноморската цикада, която от 2019 г. се среща у нас. Това е листна въшка, която работи по много влажни места в Странджа и се получава мед с изключително висока електропроводимост.