Двудневният фестивал „Кажи сирене! Балканско сирене“ събра жители и гости на Троян. На централния площад в града производители на млечни продукти от страната представиха своята продукция, а посетилите имаха възможност да я дегустират.

Гласувайте: Доволни ли сте от Индикативния график за директните плащания до края на 2022 г.?

“Фокусът на събитието беше върху традиционното производство на млечни продукти от малки семейни ферми, които са съхранили уникални технологии за производство и стари фамилни рецепти. Местните продукти, които се произвеждат от малки мандри и лични стопанства, варират от обикновено, саламурено, меко, полутвърдо до деликатесни сирена. 

Те са уникални, редки и типични за отделните региони. Наричат ги скритото съкровище на Балканите, заради което могат да се обединят под единен бранд и без да губят националната си идентичност да осигурят достойни доходи на фермерите в региона” категорични са организаторите.

Фестивалът започна точно на Петковден и продължи до 15 октомври. Той бе организиран от Местната инициативна група (МИГ) в Троян, Априлци и Угърчин с финансовата подкрепа на Програмата за развитие на селските райони (ПРСР). Партньори на събитието бяха съседни на нас страни - Румъния, Гърция и Молдова.

Голяма част от участниците във фестивала живеят на територията на трите общини, използват ръчния метод на производство на сирене и месене на кашкавал. Млякото идва от стада с млечни крави, кози и овце. Рецептите са традиционни, използвани от дълги години и доказали високо качество и вкус.

Всички фермери - участници във фестивала бяха включени в различни състезания и конкурси - най-атрактивно презентиране на сирена и кашкавали, дегустации и избор на най-харесваните от гостите храни и млечни продукти. Интересните демонстрации на фестивала събраха погледите на много посетители.