Спешната финансова помощ ще получат земеделските стопани, отглеждащи слънчоглед. Проектът на Наредба за условията и реда за предоставянето й е готов и до дни ще бъде публикуван за обществено обсъждане. Това стана ясно в четвъртък по време на Консултативния съвет по зърното. Европейският регламент, на базата на който е изготвена наредбата, предвижда подкрепата да е насочена към фермерите, отглеждащи слънчоглед, тъй като, анализът на Министерство на земеделието и храните показва, че това е най-потърпевшият подсектор от събитията вследствие на войната и либерализирането на търговията с Украйна.

Условията за отпускане на помощта са две:
  • Помощта е за стопани, които за кампания 2022 година имат площи със слънчоглед, допустими по СЕПП.
  • Стопаните трябва да са регистрирани като земеделски производители за 2023, като за тази година няма да се търсят засети площи. 

 

Очаква се добра реколта от пшеница, стана ясно още на съвета, на база последното обследване, извършено от структурите на Министерство на земеделието и храните. Моментното състояние на площите, засети с есенници при 89,6% от пшеницата е „добро“ и „много добро“, както и при 88,1 на сто от ечемика. Общо засетите площи с пшеница за реколтиране са 1,194 млн ха. Запасите с пшеница към момента са малко над 1,315 млн. тона. Капацитетът на складовете е запълнен на около 30%, като не се очакват да има трудности при жътвата по отношение прибирането и съхранението на новата реколта.

В рамките на заседанието е поставен въпросът и за промяна на фитосанитарните такси. Коментирани са и трудности при прилагането на мероприятия за растителната защита и проблемите при семената от слънчоглед. Анализирано е и състояние на международните зърнени пазари и тенденциите при борсовата търговия и цените на пшеницата, царевицата и другите зърнени култури.

„Консултативният съвет по зърно е добър модел за сътрудничество по агрохранителната верига“, каза министърът на земеделието и храните Кирил Вътев при откриването на съвета. „Нашето намерение е да работим по агрохранителната верига от полето до масата, а не по отделни сектори. Важно е всеки, който работи, да познава цялата верига в детайли и да осъзнава собствената си роля в нея“, уточни още министърът.  Ориентацията на новото ръководство е да се стимулират производителите да работят за резултати, като целта е да ни води пазарът, а не подпомагането, уточняват от МЗХ.