Много искам изискванията към производителите да бъдат просто и ясно поставени. Когато имат да изпълняват дадени указания по някаква програма, по някаква схема за субсидиране на земеделски производители - всичко това да бъде просто и ясно написано като стъпки. А то е толкова сложно написано, че специалист се нуждае от консултант. Хайде, малко да намалим консултантите и да дадем път на тези, които правят реалния продукт. Така коментира земеделският министър Кирил Вътев това, което според него е необходимо да се промени в земеделската политика. 

Питаме ви: Планирате ли да прилагате някоя от Екосхемите?

Той прогнозира, че екипът, който събира - сериозен е експертен, по думите му, би се справил.

“Искаме да направим така че да не работим с даден, конкретен бранш и да му решаваме браншовите проблеми, а да подредим браншовете в агрохранителната верига от полето до масата, което е същината”, обясни Вътев пред бТВ. Според него отделните браншове не се познават и дори се противопоставят едни на други. 

“Например един производител на земеделска продукция мрази преработвателя, защото си мисли, че той го натиска. 
Когато познаваме добре агрохранителната верига, ние ще осъзнаем колко е важно да започнем да се кооперираме, за да станем по-ефективни, с по-ниски разходи”, отбеляза Вътев и добави, че чрез организирането на производители и преработватели в кооперативи, се спестяват огромно количество разходи. 

“Крайно време е всички български производители и преработватели на селскостопанска продукция да си дадем сметка, че ние се конкурираме с изключително мощни кооперативи. Ние искаме всеки сам, но така дължо не може да се издържи”. 

Относно свалянето на цените на храните, министърът отбеляза, че това не е работа на министъра, а на пазара. 

“Цените не се определят от никое държавно ведомство, а са въпрос на баланс между предлагане и търсене. Примерите със зърното са очеизвадни”, посочи Вътев и добави: ”Имаше дефицит след като започна войната в Украйна, блокирани бяха пристанищата, Украйна е един от топ производителите и износители на зърно, не можеше да го изнесе, настана дефицит - цените се изстреляха. Сега Украйна изнася две реколти - голямо предлагане, цените паднаха и нашите зърнопроизводители трябва да продават под себестойност и да реализират сериозни загуби”.

Министър Вътев припомни, че се работи по търсенето на нови пазари за зърното, тъй като у нас има застояло по складовете, а жътвата е на прага. 

Той обърна внимние, че по време на заседанието на Консултативния съвет по зърно, който ще се проведе на 22 юни, ще се изясни колко точно е залежалото зърно у нас. 

Според министъра един от големите проблеми е “липсата на верни статистически данни”. 
“Не е сериозно да се събират по телефона”, добави той и обясни, че за него темата за зърнените пазари е много по-голяма. “Защото ние трябва да започнем да се подготвяме за момента, в който Украйна ще стане пълноправен член на Европейския съюз. Това е житницата на Европа”, обясни Вътев.