В различните райони наличното зърно, което е в повече в сравнение със същия период на миналата година, разликата е между 30 и 60% нагоре. Проблемът е, че скоро започва жътвата. Това каза министърът на земеделието Кирил Вътев в ефира на БНР. 

Питаме ви: Какви са очакванията ви от Кирил Вътев като министър?

“Затова съм поканил за съветник председателя на зърнопроизводителите Илия Проданов. Надявам се, че ще е много ефективна част от целия екип. Той е човек, който си е на бойното поле. Той идва от там и много добре познава проблемите”, посочи Вътев и добави, че държавата ще помага на зърнопроизводителите да намерят пазар. 

"Изненадвам се, че в министерството липсва дирекция за експорт на излишъка от земеделска продукция, която трябва да кореспондира с всичките ни търговски аташета по света, с всичките ни аграрни аташета, където ги имаме. Събираме информация къде ги имае, да следим търговете, където има най-голямо потребление от зърнени култури, за да можем да търсим износ. Ще направим максимум усилия". 

За 22 юни е насрочен Консултативен съвет по зърното преди да е започнала жътвената кампания. 
“След кампанията ще е късно, а ние предварително трябва да сме наясно и ще направим максимум усилия проблемите да се решат”, добави министърът. 

Междувременно стана ясно, че министър вътев е провел онлайн среща със земеделските министри на Унгария, Полша, Румъния и Словакия във връзка със затрудненията на аграрния сектор заради засиления внос на селскостопански продукти от Украйна. 

На срещата бе обсъден Регламент за изпълнение (ЕС) 2023/1100 на Европейската комисия, с който срокът на забрана за внос на пшеница, царевица, рапица и слънчоглед на територията на петте държави членки бе удължен до 15 септември 2023 г., информираха от аграрното министерство. 

Министрите дискутираха още предложението на Европейската комисия да предостави 100 млн. евро от селскостопанския резерв за 2023 г. в помощ на земеделските стопани, произвеждащи зърнени култури и маслодайни семена, в петте засегнати страни на първа линия. В тази връзка министър Вътев посочи, че българските земеделски производители в момента търпят сериозни загуби и въпросът за вноса трябва да бъде обмислен в дългосрочен план.