Цените на пшеницата нарастват през миналата седмица.  Причини за тази нова тенденция са горещите вълни от двете страни на Атлантика и опасенията за новата реколта. 

Гласувайте: Планирате ли да прилагате някоя от Екосхемите?

Заради опасността от провал на Черноморското споразумение за зърно, ситуацията с глобалните доставки може да се окаже значително по-лоша от очакваното.
В средата на юни се наблюдава обрат в котировките на фючърсните договори за зърно на световните борси. Цените започнаха да се покачват, създавайки възможност за обръщане на низходящата тенденция във възходяща. Анализаторите предполагат, че е започнал нов възходящ тренд.

В САЩ цената ФОБ на хлебната пшеница след кратък застой се повиши с 13 долара до 265 долара/тон, тази във Франция помръдна с едно евро до 235 евро/тон. Украйна котира пшеницата с 5 долара надолу до 240 долара/тон, а в Русия цената е без промяна и остава на 240 долара/тон, коментират от Софийската стокова борса. 

Екстремната суша в големи части на Европа вероятно ще окаже значително въздействие върху потенциала за добив на пролетните култури. „Всичко е от времето. Перспективите всеки път са по-лоши, когато излезе нова информация. Голяма част от царевичния пояс ще изсъхне“, казва Шърман Нюлин, анализатор в Risk Management Commodities, пред Ройтерс.

Както европейските, така и американските модели за прогнозиране на времето сочат, че ще се запази „сухата“ тенденция за следващите 10 дни.

 

Цените на пшеницата зависят и от притесненията относно износа на зърно от Черно море, които съчетани с продължаващата суша в Испания и Северна Европа, отново разпалиха страховете за недостатъчна наличност на зърно на световния пазар.

Кремъл обяви, че не вижда положителни перспективи за подновяване на споразумението за черноморското зърно, тъй като не се спазва онази част от договореностите, които засягат Русия. Беше казано обаче също, че не е взето окончателно решение по този въпрос.

Царевицата поскъпна във Франция с 5 евро до 234.50 евро/тон, в Русия също е нагоре - с 4 долара до  228.00 долара/тон.

Цената на ечемика в Русия продължава да стагнира и остава на 240 долара/тон, а във Франция плюс 3.00 евро до 225.00 евро/тон. Рапицата на Euronext, преживяла за последните месеци чувствително поскъпване и последващ срив, сега добави отново 18.25 евро до ниво от 445 евро/тон.

На Софийската стокова борса седмицата премина със слаба активност и търговията остана вяла. В подкръг „Зърно“ котировките са предимно  едностранчиви. Цената „продава“ на хлебна пшеница остава висока - на 657.00 лв./тон, анонсите за покупка на фуражна пшеница са на 320 лв./тон. Царевицата се предлага на 360 лв./тон, а маслодаен слънчоглед – от 710 до 730 лв./тон. Всички цени са без ДДС.