В края на март украинското министерство на земеделието публикува официални прогнози, според които страната очакваше реколтата от рапица да бъде около 3,8 милиона тона тази година.

Днес, реколтата от рапица в Украйна се очаква да се удвои през тази година в сравнение със средната стойност за предходните години и да достигне рекордно ниво, според системата за мониторинг на културите MARS на ЕС, предаде Ройтерс.

В последния си доклад от средата на юни, MARS изчислява, че през 2023 г. реколтата от рапица в Украйна може да достигне 5,47 милиона тона, което е значителна ревизия на априлската прогноза, когато очакванията бяха за 3,04 милиона тона.

Според MARS площите с маслодайни култури са се увеличили в районите, контролирани от правителството на Киев, в ущърб на зимни култури като мека пшеница, докато украинските фермери са изправени пред финансови и логистични проблеми поради войната с Русия. Като цяло, маслодайните култури осигуряват по-големи приходи, обясняват от агенцията.

Такава реколта би била с 99% над средната от 2,75 милиона тона, регистрирана през последните пет години. Това се дължи на увеличените площи с рапица (79% повече в сравнение с 2021 г.)

MARS също прогнозира, че реколтата от соя в Украйна тази година ще бъде 4,5 милиона тона, с 29% повече от 2021 г., въз основа на 39% увеличение на засетите площи. За сметка на това, реколтата от слънчоглед ще бъде с 8% по-ниска от 2021 г., до 15,06 млн. тона, след намаление на посевните площи с 4%.

По отношение на зимните култури MARS подобри прогнозите си за общата реколта от пшеница в Украйна до 28,28 милиона тона, спрямо 25,48 милиона тона, очаквани през април, но с 12% под тази през 2021 г.

За да бъдете 100% информирани за зърнените пазари и да получавате актуална информация директно по имейл, направете безплатна регистрация в Агринайзър сега!