Преди дни на търг в Япония бяха продадени два пъпеша на цена над 22 000 евро. В Страната на изгряващото слънце не е изненада да се плащат толкова много пари за плодове. След година на срив обаче, поради пандемията от коронавирус, тази година първокласните японски пъпеши възвърнаха стойността си. За сравнение цената им е 22 пъти по-висока от миналогодишната, информира Agrointel.ro.

Бум на пъпеши и дини в Добруджа

Всъщност, казват запознати, 2,7 млн.йени (20 370 евро) за прочутите пъпеши от сорта Юбари е нелепо ниска цена в сравнение с други рекордни суми, платени за ценния плод. Това обаче е първият търг за сезона. Престоят още.

Купувачът на пъпешите е местен производител на бебешки храни. Той споделя, че се надява покупката му да предизвика усмивка по лицата на сънародниците му, съобщава Франс прес.

Въпреки че все още има много негативни новини, надявам се, че тази новина може да помогне на хората да се усмихнат и да преодолеят пандемията, каза той пред NHK Public Television.

Сезонните плодови предложения в Япония редовно привличат купувачи, търсещи престиж и безплатна реклама. През 2019 г. два пъпеша от сорта Юбари достигнаха рекордната цена от 5 млн. йени, но сумата падна до едва 120 000 йени миналата година, като производителите обвиниха вируса, че прогонва богатите купувачи, желаещи да повишат залозите си.

Пъпешите идват от северния остров Хокайдо, популярна туристическа дестинация. В момента там е обявена извънредна ситуация заради пандемията, както и в девет други департамента в страната, включително столицата Токио.

Пъпешите Юбари се считат за символ на социалния статус в Япония. Те са идеално кръгли, имат гладка кора и се продават в специални кутии.

 

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Оптимизмът на млад фермер среща 50-годишния опит на дядо му

Безсеменните дини – печеливш ход за стопани

Фермери заменят скъпите домати. Вижте с какво