Увеличаващите се преки разходи, засилващата се конкуренция от производители от чужди страни и разпространението на нови вредители (като доматения молец Tuta absoluta) карат все повече испански фермери да се отказват от производството на домати.

Конкретният пример идва от провинция Алмерия, където поредна година рентабилността за производителите на домати продължава да намалява. През последните 5 години те са намалили площите с домати в полза на култури, които изискват по-малко разходи за ръчен труд и предлагат по-стабилни цени – тиквички, сладки чушки и диня, пише fruit-inform.com. 

Зеленчукопроизводител: Търся вкусни, а не устойчиви сортове

През новия сезон се очаква площите още повече да намалеят, а наред с това и обемите на производство. 

Според Франческа Лонча, представител на местна компания, все още няма точни данни, но предварителните оценки сочат спад от 10-20%. 

Производителите преминават към други култури. Например, тиквички и пипер. Въпреки че последният е по-скъп, цената на пипера на пазара се запазва висока, а приходите на производителите от отглеждането на тази култура се увеличават всяка година. Испания от години е световен лидер в производството на чушки. 

Защо производството на домати поскъпва? 

Миналия сезон разходите са се увеличили с 20% в резултат на повишаването на минималната работна заплата от 1 януари 2019 г., което значително е орязало печалбите на производителите на домати. Същевременно местната продукция през зимните месеци е изтласквана от вноса от Мароко и Турция, а през пролетта и лятото – от Холандия и Полша. 

Към това се добавя и разпространението на доматения молец Tuta absoluta, който става все по-труден за преборване. Все още няма химически инсектициди, които да гарантират успешен контрол на вредителите, въпреки че освобождаването на ентомофаги, като Nesidiocoris tenuis в интегрираната система за растителна защита, изглежда задържа развитието на вредителя.

Същевременно у нас очакваното производство на домати през 2019 г. се очаква да е повече спрямо година по-рано. Студеното време през май и юни забави местната продукция, което доведе до по-високи цени и на дребно, и на едро. 

Данните на Центъра за икономически изследвания в селското стопанство (CAPA) сочат, че за последните 15 години вносът на домати расте с около 18% на година. Тази година той ще достигне 74-78 хил. тона.